Grecia - scandalul interceptărilor telefonice se răspândeşte. Până şi poliţia a fost spionată

Dezvăluirile riscă să doboare guvernul, deşi premierul Kyriakos Mitsotakis, care din 2019 gestionează direct serviciile secrete prin lege, neagă orice legătură.

883 afișări
Imaginea articolului Grecia - scandalul interceptărilor telefonice se răspândeşte. Până şi poliţia a fost spionată

Premierul Kyriakos Mitsotakis

Scandalul interceptării telefoanelor mobile ale politicienilor, jurnaliştilor şi înalţilor oficiali se răspândeşte în Grecia.

Săptămânalul Documento anunţă publicarea, mâine, a unei noi liste de personalităţi ale căror telefoane mobile ar fi fost infectate cu software-ul Predator şi îl acuză deschis pe premierul Kyriakos Mitsotakis că a gestionat operaţiunea.

În listă ar fi, printre altele, şi fostul şef al poliţiei, Michalis Karamalakis, şi procurorul însărcinat cu supravegherea serviciilor secrete Eyp, Vasiliki Vlachou.

Opoziţia Syriza atacă. „Prim-ministrul Mitsotakis este acuzat acum că a organizat şi realizat o abatere constituţională fără precedent. Dacă nu dă răspunsuri convingătoare, demisionează", scrie într-o notă partidul condus de fostul premier Alexis Ţipras.

De la începutul lunii noiembrie, mass-media greacă a lansat dezvăluiri-bombă despre scandal şi arătă tot mai mult cu degetul spre premierul conservator, care până acum a negat orice implicare.

Scandalul a fost poreclit „Predatorgate” şi s-a aprins în iulie anul trecut, când secretarul Partidului Socialist PASOK şi europarlamentar, Nikos Androulakis, a acuzat că a fost interceptat de serviciile secrete greceşti în toamna anului 2021, în timp ce era pe cale să câştige congresul partidului său, şi apoi a suferit o tentativă de a-şi sparge telefonul mobil, de către persoane necunoscute, cu programul spion Predator.

Săptămânalul de investigaţii Documento a scris că spionajul a pornit de la un singur centru de operaţiuni al Serviciilor, care a transmis victimelor un mesaj care infecta telefoanele cu spyware.

Printre oamenii spionaţi, Documento îl enumerase chiar pe Kostis Hatzidakis, actualul ministru al Muncii, precum şi pe directorul principalului cotidian grec „Kathimerini”, Alexis Papachelas. Potrivit altor surse mass-media, a fost interceptat şi telefonul mobil al magnatului editurii şi proprietar al echipei de fotbal Olympiakos, Giannis Marinakis, considerat apropiat al familiei Mitsotakis.

Premierul neagă orice legătură între Predator şi guvern şi a promis că va face lumină în această privinţă. „Am deplină încredere în angajamentul luat de Mitsotakis de a clarifica cazul”, a comentat zilele trecute ministrul de Externe, Nikos Dendias, victimă la rândul său.

Scandalul a atras atenţia internaţională: Reporters fără Frontiere a cerut „investigaţii serioase” în privinţa interceptărilor telefonice care să implice, printre alţii, cel puţin 13 jurnalişti, în timp ce Comisia Parlamentului European, Pega, însărcinată cu investigarea folosirii programelor spion, a cerut „ claritate deplină”, înaintea alegerilor legislative programate în Grecia anul viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici