Gruparea radicală Stat Islamic a ocupat o centrală electrică din Libia

Organizaţia teroristă Stat Islamic a ocupat o centrală electrică situată la vest de oraşul libian Sirt care alimentează regiuni din vestul şi centrul ţării, afirmă surse citate de Reuters.

261 afișări
Imaginea articolului Gruparea radicală Stat Islamic a ocupat o centrală electrică din Libia

Gruparea radicală Stat Islamic a ocupat o centrală electrică din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deţinem controlul asupra centralei, în acest moment", au declarat membri ai grupării într-un mesaj postat pe reţelele de socializare. Ei au adăugat că, prin ocuparea clădirii, au alungat din oraş toţi opozanţii grupării.

Forţe loiale guvernului autointitulat care deţine controlul asupra capitalei Tripoli au părăsit centrala electrică după atacul Statului Islamic din dimineaţa zilei de marţi. Trei militari au fost ucişi în urma invaziei, declară o sursă militară citată de Reuters.

Organizaţia radicală Stat Islamic a profitat de haosul general şi de insecuritatea din Libia, generate de lupta pentru putere dintre cele două guverne care încearcă să obţină susţinerea din partea câtorva oraşe. Situaţia conflictuală din Libia durează de patru ani, după înlăturarea de la conducere a lui Muammar Kadhafi.

Cu câteva luni înainte de acest atac, membrii reţelei Stat Islamic au capturat cea mai mare parte din Sirt, oraşul de origine al lui Kadhafi, punând stăpânire pe aeroport şi izgonind armata guvernului de la Tripoli aflată la periferia oraşului.

Încă de la începutul anului în curs, susţinătorii grupării Stat Islamic au revendicat atacurile împotriva creştinilor din Etiopia şi Egipt, soldate cu moartea a zeci de oameni, precum şi atentatele asupra hotelului de lux Corinthia, ambasadelor şi câmpuri petroliere din Tripoli.

Guvernul recunoscut al Libiei pe plan internaţional controlează regiunea estică a ţării, după ce, în august 2014, a pierdut controlul asupra capitalei Tripoli şi asupra părţii de vest a ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici