Gruparea Stat Islamic susţine că ar putea achiziţiona o bombă nucleară în termen de un an

Gruparea Stat Islamic susţine că ar putea achiziţiona o bombă nucleară în decurs de un an şi afirmă că un atentat împotriva Statelor Unite ar "ridiculiza atacurile din trecut", potrivit unui articol din revista sa de propagandă Dabiq, care ar fi fost scris de ostaticul britanic John Cantlie.

5947 afișări
Imaginea articolului Gruparea Stat Islamic susţine că ar putea achiziţiona o bombă nucleară în termen de un an

Gruparea Stat Islamic susţine că ar putea achiziţiona o bombă nucleară în termen de un an (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Articolul precizează că gruparea Stat Islamic a devenit în mai puţin de 12 luni "cea mai explozivă mişcare islamistă pe care lumea modernă a văzut-o vreodată", relatează cotidianul britanic The Independent, în ediţia electronică de sâmbătă.

Textul este atribuit fotoreporterului britanic John Cantlie, care este ţinut ostatic de gruparea SI de peste doi ani şi care este folosit în mod regulat de propaganda organizaţiei teroriste.

Articolul cu titlul "Furtuna Perfectă" descrie grupări militante islamiste precum Boko Haram, care au jurat credinţă organizaţiei SI, unindu-se în Orientul Mijlociu, Africa şi Asia pentru a crea o singură mişcare globală.

"Daţi-mi voie să pun pe masă o operaţiune ipotetică. Statul Islamic are miliarde de dolari în bancă, astfel că le cere prietenilor săi puternici din Pakistan să achiziţioneze un dispozitiv nuclear prin intermediul traficanţilor de arme care au legături cu oficiali corupţi din regiune", se arată în articolul publicat de Dabiq.

Autorul textului recunoaşte că un astfel de scenariu este exagerat, dar avertizează: "Este suma tuturor temerilor agenţiilor occidentale de informaţii şi este infinit mai posibil astăzi decât era în urmă cu numai un an".

"Şi dacă nu o bombă nucleară, ce ziceţi despre câteva mii de tone de explozibil pe bază de nitrat de amoniu? Este destul de uşor de făcut", continuă articolul. Un atentat lansat de SI împotriva Americii ar "ridiculiza atacurile din trecut".

Experţii apreciază că gruparea Stat Islamic nu are în prezent capacitatea de a achiziţiona o bombă nucleară, dar dispune într-adevăr de fonduri impresionante după ce a cucerit mai multe câmpuri petrolifere în Siria şi Irak. De asemenea, SI vinde artefacte sustrase din siturile arheologice ocupate şi impune taxe civililor captivi în zonele în care s-a extins. Fondurile grupării teroriste sunt estimate la aproximativ două miliarde de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici