Grupul Stat Islamic a eliberat peste 200 de ostatici yazidi în Irak

Grupul Stat Islamic (SI) a eliberat sâmbătă peste 200 de ostatici yazidi în Irak, o minoritate religioasă vizată în mod deosebit de către jihadişti, au afirmat oficiali şi un militant.

444 afișări
Imaginea articolului Grupul Stat Islamic a eliberat peste 200 de ostatici yazidi în Irak

Grupul Stat Islamic a eliberat peste 200 de ostatici yazidi în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printre ostaticii eliberaţi figurează bătrâni, femei, copii şi persoane care suferă de tulburări mentale, a precizat un general al forţelor kurde de securitate (peshmerga) din Irak.

Ei au fost aduşi din provincia Ninive (nord) în oraşul Kirkuk, potrivit lui Saman Jabbari, un politician kurd.

Khodr Domli, un militant pentru drepturile omului din cadrul comunităţii yazidi, a afirmat la rândul său că 350 de persoane au fost eliberate la sud de Kirkuk, fiind preluate de forţele de securitate şi de oficiali kurzi.

Mica minoritate yazidi, considerată eretică de către SI, a fost în mod deosebit vizată de atrocităţile comise de grupul extremist sunnit, care a cucerit teritorii vaste în Irak, îndeosebi în împrejurimile Muntelui Sinjar (nord), un fief al comunităţii yazidi.

Jihadiştii au răpit sute, dacă nu chiar mii de femei, pe care le-au vândut ca soţii combatanţilor jihadişti sau le-au adus în stare de sclavie sexuală, potrivit Amnesty International.

ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului şi ONU au acuzat SI de epurare etnică şi crime împotriva umanităţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici