Grupul Vişegrad pledează pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre UE şi Israelul / Benjamin Netanyahu, premier israelian: UE nu va prospera, ci "va dispărea" dacă nu intensifică relaţiile cu noi / Orban i-a dat dreptate lui Netanyahu

Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia au pledat, miercuri, pentru îmbunătăţirea relaţiilor Uniunii Europene cu Israelul, în special în domeniul tehnologiei şi securităţii, informează site-ul postului Radio Praha.

1130 afișări
Imaginea articolului Grupul Vişegrad pledează pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre UE şi Israelul / Benjamin Netanyahu, premier israelian: UE nu va prospera, ci "va dispărea" dacă nu intensifică relaţiile cu noi / Orban i-a dat dreptate lui Netanyahu

Grupul Vişegrad pledează pentru îmbunătăţirea relaţiilor Uniunii Europene cu Israelul / Premierul israelian: UE nu va prospera, ci "va dispărea" dacă nu intensifică relaţiile cu Israelul

Statele din Grupul Vişegrad susţin îmbunătăţirea şi aprofundarea relaţiilor Uniunii Europene cu Israelul, a declarat premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka.

La reuniunea desfăşurată la Budapesta au participat liderii Cehiei, Poloniei, Ungariei şi Slovaciei, precum şi premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a insistat pentru reevaluarea relaţiilor cu Israelul.

Uniunea Europeană nu va mai prospera, ci "va dispărea" dacă va mai condiţiona cooperarea cu Israelul de atitudinea acestei ţări faţă de palestinieni, a afirmat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la întâlnirea cu liderii Grupului Vişegrad, fără a şti că este auzit de jurnalişti.

Benjamin Netanyahu s-a întâlnit miercuri, la Budapesta, cu liderii din Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia. Premierul Israelului a denunţat atitudinea Uniunii Europene, care critică frecvent activităţile israeliene de colonizare în Cisiordania şi politicile generale israeliene faţă de palestinieni.

"Europa îşi periclitează dezvoltarea prin periclitarea relaţiilor cu Israelul, prin încercarea nebunească de a crea condiţii" de pace între Israel şi palestinieni. "Israelul este chiar acolo, iar Europa se deconectează singură de acest centru masiv de inovaţie", le-a spus Benjamin Netanyahu, în discuţii private, liderilor Grupului Vişegrad. Însă afirmaţiile au fost interceptate de un microfon care era deschis, iar jurnaliştii le-au auzit.

"Europa trebuie să decidă dacă vrea să prospere sau dacă se va ofili şi va dispărea. Văd că sunteţi şocaţi că nu sunt corect din punct de vedere politic... Noi suntem parte a culturii europene. Limita Europei este în Israel. La est de Israel nu mai este Europa... Vă sugerez să ne ajutaţi pe noi şi Europa prin accelerarea acordurilor cu noi şi prin trimiterea unui mesaj colegilor voştri din Europa", a spus Netanyahu, citat de site-ul Ynetnews.com.

"Trebuie să spun că avem o situaţie bizară. Uniunea Europeană este singura organizaţie de ţări din lume care pune condiţii în relaţiile cu Israelul (...) Tocmai am fost în China. Preşedintele Chinei mi-a spus: «Sunteţi un gigant în domeniul inovaţiei». Avem relaţii speciale cu China şi lor nu le pasă de politică", a continuat Netanyahu, evocând relaţii bune şi cu India şi Statele Unite.

Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia au pledat, miercuri, pentru îmbunătăţirea relaţiilor Uniunii Europene cu Israelul, în special în domeniul tehnologiei şi securităţii.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost de acord cu omologul său din Israel, Benjamin Netanyahu, care a criticat atitudinea Uniunii Europene, liderul de la Budapesta afirmând că Bruxellesul are aceeaşi abordare şi faţă de ţările europene.

Uniunea Europeană nu va mai prospera, ci "va dispărea" dacă va mai pune condiţii în cooperarea cu Israelul, a afirmat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la întâlnirea cu liderii Grupului Vişegrad, fără a şti că este auzit de jurnalişti.

"Înţelegem clar despre ce vorbiţi", i-a răspuns Viktor Orban pe un ton conciliant lui Benjamin Netanyahu, amintindu-i, potrivit site-ului Ynetnews.com, că Uniunea Europeană pune condiţii şi ţărilor membre.

Bruxellesul a criticat frecvent Ungaria pentru presupuse încălcări ale libertăţii presei şi pentru politicile dure în materie de imigraţie.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici