Grupurile parlamentare din Macedonia au început discuţiile privind schimbare numelui ţării

Vicepreşedintele partidului de guvernămând din Macedonia, Petre Shilegov, a confirmat că deputaţii din partea Partidului Social Democrat au început discuţiile privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave cu formaţiunile politice de opoziţie din Parlament, relatează Balkan Insight.

403 afișări
Imaginea articolului Grupurile parlamentare din Macedonia au început discuţiile privind schimbare numelui ţării

Grupurile parlamentare din Macedonia au început discuţiile privind schimbare numelui ţării

"Discuţiile au fost iniţiate cu deputaţii, pentru a testa dacă aceştia sunt pregătiţi. Ulterior, dacă este necesar, nivelul discuţiilor va creşte", a declarat Shilegov.

Parlamentarul social democrat Tomislav Tuntev a declarat că joi a avut planificată o întâlnire cu trei membrii ai Parlamentului din opoziţie.

"Insistăm ca soluţiile să nu fie epuizate. Sperăm că există politicieni respnsabili şi figuri vizionare în cadrul VMRO DPMNE", a declarat Xhevad Ademi, membru al formaţiunii politice Uniunea Democratică pentru Integrare.

Premierul macedonean Zoran Zaev a declarat că va acorda timp partidului de guvernământ până la 10 octombrie, pentru a discuta cu opoziţia despre susţinerea acordului cu Grecia în Parlament. Acesta a avertizat că dacă grupurile parlamentare nu vor susţine înţelegerea, singura soluţie sunt alegerile anticipate.

Doar o treime dintre alegătorii macedonieni s-au prezentat la urne în referendumul pentru schimbarea denumirii ţării. Pentru a putea fi validat, plebiscitul ar fi trebuit să aibă o prezenţă la urne de peste 50%.

Premierul Macedoniei, Zoran Zaev, a anunţat în luna iunie ajungerea la un acord cu Grecia privind numele ţării sale, care se va numi "Republica Macedonia de Nord". Dacă acesta va fi aprobat în Macedonia, ultimul pas al implementării acordului este ratificarea acestuia de către Parlamentul Greciei.

Aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi NATO este blocată de Grecia, din cauza numelui ţării vecine. Guvernele de la Skopje şi Atena au ajuns la un acord prin care numele Macedoniei ar urma să devină "Macedonia de Nord'.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici