Guardian: Decizia de a permite Chinei să construiască centrale nucleare în Marea Britanie este o nebunie

Decizia de a permite Chinei să construiască centrale nucleare în Marea Britanie este pură nebunie, comentează cotidianul The Guardian în ediţia online, precizând că serviciile de informaţii sunt îngrijorate că acestea ar putea conţine dispozitive secrete, oferind chinezilor un instrument de şantaj.

604 afișări
Imaginea articolului Guardian: Decizia de a permite Chinei să construiască centrale nucleare în Marea Britanie este o nebunie

Guardian: Decizia de a permite Chinei să construiască centrale nucleare în Marea Britanie este o nebunie (Imagine:Xinhua/Mediafax Foto )

Covorul roşu a fost întins de-a lungul timpului pentru tirani, dictatori, şeici feudali şi susţinători ai torturii, iar Regina a fost nevoită să zâmbească în faţa tuturor, notează cotidianul britanic, amintind de vizita dictatorului român Nicolae Ceauşescu în 1978, la ordinul premierului de la acea vreme, Jim Callaghan. După o paradă cu Regina în trăsura ei, Ceauşescu s-a întors acasă cu doi labradori, care au fost văzuţi apoi prin Bucureşti, fiind plimbaţi cu propria limuzină, continuă The Guardian.

Astăzi a fost semnat unul dintre cele mai nebuneşti acorduri încheiat vreodată de un Guvern britanic, mai ales de cel condus de David Cameron, care foloseşte cuvântul "securitate" în fiecare discurs. O companie controlată de statul chinez, cu un partener minoritar al statului francez, va construi şi controla centrale nucleare la Hinkley Point, la Bradwell (Essex), precum şi la Sizewell.

Surse din serviciile britanice de informaţii sunt atât de îngrijorate încât au informat public că nu se ştie ce dispozitive secrete ar putea fi introduse în software-ul centralelor.

Pe de o parte, Guvernul spune că are nevoie de patru noi submarine Trident pentru a apăra ţara de eventuale ameninţări nucleare, posibil chiar din partea Chinei. Pe de altă parte, premierul David Cameron şi ministrul de Finanţe George Osborne sunt indiferenţi în ceea ce priveşte riscul ca partenerii chinezi să planteze dispozitive nedetectabile care, de exemplu, ar putea arunca în aer centralele, oferindu-le un potenţial instrument de şantaj.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici