Guenter Verheugen consideră că UE are mai multă nevoie de Turcia, nu invers

Vicepreşedintele Comisiei Europene Guenter Verheugen a apreciat că Uniunea Europeană are mai multă nevoie de Turcia, şi nu invers, într-un interviu difuzat duminică de postul de radio german Deutschlandfunk.

20 afișări
Imaginea articolului Guenter Verheugen consideră că UE are mai multă nevoie de Turcia, nu invers

Guenter Verheugen consideră că UE are mai multă nevoie de Turcia, nu invers (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi avem mai multă nevoie de Turcia decât are ea nevoie de noi", a declarat Verheugen, conform textului interviului comunicat sâmbătă înainte de difuzare.

"Ea este de o importanţă strategică primordială (...). Vorbesc despre securitatea în întreaga regiune. Nu trebuie decât să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă Turcia ar lua alt drum decât cel al ancorării solide în comunitatea statelor occidentale. Ar fi un risc foarte mare pentru noi, pe care ar fi mai bine să nu ni-l asumăm", a adăugat Verheugen.

O aderare a Turciei la UE "ar fi un avantaj enorm pentru noi, ne-ar ajuta să reglementăm fără conflict relaţiile dintre democraţiile occidentale şi lumea musulmană în secolul XXI", a apreciat el.

Totuşi, "nu ar trebui să existe excepţii, condiţii de aderare moderate pentru Turcia doar pentru că este importantă din punct de vedere strategic pentru Uniunea Europeană", a subliniat Verheugen.

În ceea ce priveşte ideea unui parteneriat privilegiat în locul unei aderări depline, promovată de Germania şi Franţa, Verheugen a respins-o, la fel ca Ankara.

"Turcii au deja un parteneriat privilegiat. Ei sunt ancoraţi mai puternic la UE decât toate celelalte (ţări). Ei au deja uniunea vamală. Nu văd ce am putea oferi în plus Turciei pe care să nu îl aibă deja şi care să rămână în afara unei aderări", a afirmat el.

Comisia Europeană a criticat miercuri încălcarea libertăţilor fundamentale în Turcia şi a cerut noi reforme în vederea unui progres în negocierile sale de aderare la UE, demarate în 2005 şi în prezent aflate în impas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici