Guru acuzat că a distrus o familie aristocratică

Arestat în Elveţia, misteriosul Thierry Tilly, acuzat că a îndoctrinat şi jefuit unsprezece membri ai unei familii aristocrate din Lot-et-Garonne, a fost încarcerat în Franţa, potrivit Le Figaro.

23 afișări
Imaginea articolului Guru acuzat că a distrus o familie aristocratică

Guru acuzat că a distrus o familie aristocratică (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

În urmă cu zece ani, familia Vedrines era o mare familie aristocrată protestantă stabilită în Lot-et-Garonne. Acum, numele acestei familii, căzut în dizgraţie, este asociat cu un scandal şocant de manipulare.

De mai mulţi ani, unsprezece membri ai acestei familii au ajuns pe mâinile unui presupus guru, Thierry Tilly, închis de mai multe luni la Gradignan. Arestat în Elveţia, acesta este judecat de o instanţă din Bordeaux pentru escrocherie, abuz de încredere, extorcare de fonduri, sechestrare de persoane şi acte de tortură şi barbarism.

Scufundarea lentă a acestei familii a început în 1997. Thierry Tilly, care se ocupa la acea vreme de o firmă de curăţenie industrială, a reuşit să o cunoască pe directoarea unei şcoli de secretare din Paris, Ghislaine de Védrines, care a fost şi prima sa victimă. El a devenit rapid indispensabil acestei femei, căsătorită şi având doi copii. Însă bărbatul, potrivit primelor elemente ale anchetei, nu urmărea doar atât. El dorea să ajungă în cercul familiei şi să aibă acces la bunurile lor, castelul Monflanquin, precum şi la conturile lor.

Astfel, Charles-Henri de Védrines, fratele lui Ghislaine, care avea veleităţi politice, chiar figurând pe listele pentru alegerile locare din 1995, era ginecolog în Bordeaux. Fratele său, Philippe, avea la rândul său, o parte dintr-o companie petrolieră. Guillemette de Védrines, mama celor trei, în vârstă de 89 de ani, trăia din averea familiei.

În scurt timp, Thierry Tilly, a subjugat această mică lume, înclusiv soţiile şi copiii. În total, unsprezece persoane au căzut în capcana acestui personaj misterios. "Trei generaţii au căzut sub influenţa acestui presupus guru", relatează avocatul familiei, Daniel Picotin.

În 2001, Thierry Tilly a reuşit să taie legăturile cu lumea familiei, care trăia închisă în castel. În acel an, familia l-a dat afară pe unul dintre ai lor, soţul lui Ghislaine, Jean Marchand. "Când l-am cunoscut pe Thierry Tilly, mi-a spus că este agent secret, însă nu l-am crezut", povesteşte acesta felul în care a asistat neputincios la distrugerea propriei familii.

Patrimoniul familiei s-a evaporat. Bunurile au fost confiscate, castelul a fost vândut, în total, bunuri de trei milioane de euro au dispărut. Toate veniturile au ajuns într-o clădire din Oxford, unde s-a stabilit Thierry Tilly. Între timp, trei membri ai familiei au reuşit să se detaşeze. În februarie 2008, Philippe de Védrines şi soţia sa au decis să nu traverseze Canalul Mânecii până la Tilly. Apoi, în martie, soţia lui Charles-Henri s-a întors în Franţa şi a depus plângere, în baza căreia s-a deschis o anchetă.

"Suntem neputincioşi în combaterea acestui fenomen sectar. Este nevoie de o plângere a victimei pentru ca maşină judiciară să se mişte", a spus avocatul.

Până în prezent, cazul este departe de a fi finalizat pentru Jean Marchand. Chiar dacă presupusul guru este după gratii, familia aristocrată este prizonieră în propria viaţă din Marea Britanie.

"Copiii lucrează în restaurante. Ei îşi dau salariile lui Thierry Tilly. Cât despre soţia mea, ea se ocupă de mama sa, grav bolnavă", a explicat el.

Acest bărbat singuratic doreşte să-şi revadă familia. "Au fost formaţi într-o anumită manieră şi nu se pot deforma aşa uşor", a mai spus Marchand.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici