Guvernul din Republica Moldova vrea să anuleze serviciul militar obligatoriu

Partidul Democrat din Republica Moldova, aflat la guvernare, a anunţat marţi că intenţionează să anuleze obligativitatea serviciului militar în termen pentru tinerii moldoveni, făcându-se trecerea la o armată profesionistă, relatează site-ul Radio Chişinău.

1461 afișări
Imaginea articolului Guvernul din Republica Moldova vrea să anuleze serviciul militar obligatoriu

Guvernul din Republica Moldova vrea să anuleze serviciul militar obligatoriu

Procedura va fi demarată în scurt timp de Ministerul Apărării, a anunţat Vlad Plahotniuc, preşedintele democraţilor. Eliminarea serviciului militar obligatoriu se va face treptat, pe parcursul a doi ani.

Decizia a fost luată în urma unui studiu care arată că, în prezent, sunt asigurate condiţii proaste pentru tinerii care efectuează serviciul militar în termen. În plus, mulţi dintre aceştia încearcă să evite armata, prin diferite metode de corupţie.

"Modul în care unii tineri plătesc sume mari de bani şi scapă de serviciul militar, fiind înrolaţi doar cei care nu au bani să plătească, aici vorbim despre un lucru extrem de grav, care trebuie oprit pentru totdeauna. Concluziile evaluării au confirmat îngrijorările noastre şi reiese că: se impune imediat o reformă profundă a acestui domeniu şi orice amânare a reformei se va răsfrânge negativ asupra capacităţilor armatei naţionale. Prin urmare, am luat astăzi decizia politică de a se renunţa la serviciul militar obligatoriu. Acest lucru se va realiza etapizat, aproximativ în doi ani, numărul tinerilor recrutaţi pentru armată va scădea până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu", a spus Plahotniuc.

Serviciul militar în termen prevede îndeplinirea serviciului militar obligatoriu de către cetăţenii Republicii Moldova cu vârsta de la 18 ani până la 27 de ani în Forţele Armate. Durata serviciului este de 12 luni.

Serviciul militar cu termen redus îl îndeplinesc recruţii care sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior şi care nu îndeplinesc stagiul militar până la finalizarea studiilor. Durata este de 3 luni.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici