Guvernul grec exclude organizarea de alegeri anticipate

Vicepremierul şi ministrul de Externe grec Evangelos Venizelos a exclus, luni, organizarea de alegeri anticipate, după arestarea a cinci deputaţi şi a fondatorului partidului neonazist Zori Aurii, anunţând totodată suspendarea finanţării acestui partid.

59 afișări
Imaginea articolului Guvernul grec exclude organizarea de alegeri anticipate

Vicepremierul şi ministrul de Externe grec Evangelos Venizelos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Scenariile cu privire la alegeri anticipate sunt inexistente. Ar fi periculos pentru economia şi stabilitatea politică şi socială a ţării", a spus Venizelos în cursul unei conferinţe de presă.

După arestarea, sâmbătă, a liderului şi deputatului Zori Aurii, alături de alţi cinci deputaţi şi aproximativ 15 membri ai acestui partid, acuzaţi de participare la o "organizaţie criminală", numeroase cotidiane elene evocau eventualitatea organizării de alegeri anticipate, în caz de demisie a întregului grup parlamentar, format din 18 deputaţi.

"Democraţia nu poate fi şantajată. Nimeni nu poate provoca o criză parlamentară", a răspuns Venizelos, subliniind că nu crede că deputaţii partidului Zori Aurii "ar îndrăzni să demisioneze".

Venizelos a confirmat că Guvernul va suspenda finanţarea acestui partid.

Preşedintele Pasok (socialiştii greci), Evangelos Venizelos, participă la coaliţia guvernamentală, care a fost constituită după alegerile din iunie 2012, alături de conservatorii premierului Antonis Samaras.

Ţinând cont de fragilitatea acestei coaliţiii, care nu dispune decât de 155 de mandate din cele 300 ale Parlamentului monocameral, stânga radicală Syriza, principalul partid de opoziţie, nu încetează să ceară alegeri anticipate.

Venizelos i-a acuzat de "oportunism politic (...) pe cei care doresc alegeri".

Traversând al şaselea an de recesiune, Grecia încearcă să iasă din criza datoriilor. În opinia multor analişti, alegerile anticipate riscă să provoace un nou derapaj în planul de asanare a economiei impus de creditorii ţării, UE şi FMI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici