Guvernul interimar din Kîrgîzstan va organiza alegeri prezidenţiale în termen de şase luni - VIDEO

Şefa Guvernului interimar din Kîrgîzstan, Rosa Otunbaieva, a anunţat joi că alegeri prezidenţiale vor avea loc în termen de şase luni, ca urmare a protestelor care au dus la înlăturarea preşedintelui Kurmanbek Bakiev.

14 afișări
Imaginea articolului Guvernul interimar din Kîrgîzstan va organiza alegeri prezidenţiale în termen de şase luni - VIDEO

Noul Guvern din Kîrgîzstan deţine controlul asupra poliţiei, anunţă ministrul de Interne (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Puterea se află sub controlul Guvernului interimar. Această formă a sistemului politic va funcţiona timp de şase luni pentru a elabora o nouă Constituţie şi a organiza alegeri prezidenţiale în conformitate cu toate regulile democratice", a precizat ea.

Ulterior, fostul candidat al opoziţiei la preşedinţie, Almazbek Atambaiev, a confirmat acest calendar în faţa unei mulţimi de susţinători ai opoziţiei.

"Alegerile prezidenţiale vor avea loc în şase luni", a afirmat fostul premier.

"În acest moment, un grup de lucru condus de (opozantul) Omurbek Tekebaiev elaborează o nouă Constituţie, o nouă lege electorală şi o nouă legislaţie privind adunările paşnice", a adăugat el.

Fost ministru de Externe, Rosa Otunbaieva a fost desemnată de opoziţie pentru a conduce Guvernul interimar care afirmă că deţine controlul asupra ţării şi care-i cere lui Bakiev să demisioneze din funcţia de preşedinte.

Noul Guvern din Kîrgîzstan deţine controlul asupra poliţiei

Poliţia din Kîrgîzstan este controlată în totalitate de Guvernul interimar format miercuri, după o serie de incidente în diferite regiuni ale ţării, a anunţat noul ministru de Interne, Bolotbek Şerniazov, relatează RIA Novosti.

"Poliţia a trecut sub controlul poporului (...). Forţele armate şi Ministerul de Interne sunt pregătite să garanteze securitatea", a afirmat el.

Opoziţia a anunţat că armata şi poliţia de frontieră au trecut de partea sa.

Totodată, Guvernul interimar kîrgîz a desfiinţat Agenţia naţională pentru dezvoltare, investiţii şi inovaţii, care era condusă de fiul cel mic al preşedintelui Kurmanbek Bakiev, Maksim, a anunţat joi liderul Executivului instituit temporar, Rosa Otunbaieva.

Agenţia gestiona fondurile primite din străinătate.

Guvernul interimar din Kîrgîzstan va respecta toate acordurile internaţionale

Noile autorităţi kîrgîze vor respecta toate acordurile internaţionale încheiate anterior, a declarat Rosa Otunbaieva, şefa Guvernului interimar, citată de RIA Novosti.

"Bineînţeles că vom respecta toate acordurile internaţionale", a subliniat Otunbaieva.

Creat miercuri, Guvernul provizoriu a dizolvat joi Parlamentul kîrgîz şi a preluat funcţiile preşedintelui şi Cabinetului de miniştri.

Acest Guvern va asigura aceste funcţii pentru şase luni, până la modificarea Constituţiei ţării.

Preşedintele Kurmanbek Bakiev a părăsit capitala după o serie de confruntări în diferite regiuni ale ţării. Potrivit opoziţiei, el se află în sudul ţării, la Jalal-Abad, şi încearcă să organizeze mişcarea de rezistenţă.

Bakiev nu şi-a prezentat demisia şi nu făcut nici o declaraţie.

Conflictul dintre autorităţi şi manifestanţi a izbucnit marţi în oraşul Talas, din nord-vestul Kîrgîzstanului, ca urmare a reţinerii mai multor lideri ai opoziţiei. Miercuri, protestele s-au extins în mai multe regiuni din ţară şi în capitala Bişkek, provocând, potrivit ultimului bilanţ întocmit de Ministerul kîrgîz al Sănătăţii, a cel puţin 68 de persoane şi rănirea altor 527.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici