Guvernul Marii Britanii, acuzat de muşamalizarea unor crime de război în Afganistan şi Irak. Reacţia Ministerului Apărării

Guvernul de la Londra este acuzat de muşamalizarea unor crime de război comise de trupele britanice în Afganistan şi Irak, potrivit postului BBC News, care citează mai mulţi detectivi care au anchetat aceste cazuri.

1332 afișări
Imaginea articolului Guvernul Marii Britanii, acuzat de muşamalizarea unor crime de război în Afganistan şi Irak. Reacţia Ministerului Apărării

Guvernul Marii Britanii, acuzat de muşamalizarea unor crime de război în Afganistan şi Irak. Reacţia Ministerului Apărării

O investigaţie realizată de jurnalişti de la BBC şi Sunday Times citează 11 detectivi britanici care afirmă că au descoperit dovezi credibile ale unor crime de război. Potrivit acestora, mai mulţi militari ar fi trebuit să fie inculpaţi pentru uciderea unor civili.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Londra a transmis că respinge acuzaţiile nefondate privind presupuse muşamalizări.

Noile dovezi provin de la membri ai Iraq Historic Allegations Team (IHAT), o unitate creată de Guvernul de la Londra pentru a investiga acuzaţiile de abuzuri şi crime de război la adresa militarilor britanici în timpul ocupaţiei în Irak, şi de la Operaţiunea Northmoor, al cărei obiectiv a fost anchetarea presupuselor crime de război comise în Afganistan.

Guvernul britanic a decis să închidă anchetele IHAT şi Operaţiunea Northmoor, după ce Phil Shiner, un avocat care a jucat un rol cheie în descoperirea a peste 1.000 de cazuri către Iraq Historic Allegations Team, a fost concediat în urma acuzaţiilor că a plătit intermediari care să găsească clienţi în Irak.

Foşti detectivi care au lucrat în cadrul IHAT şi Operaţiunii Northmoor au afirmat că acţiunile lui Shiner au fost folosite drept scuză pentru a închide anchetele. Niciun caz investigat de IHAT şi Operaţiunea Northmoor nu a rezultat în inculparea vreunei persoane.

Un detectiv din cadrul fostei unităţi IHAT a declarat pentru emisiunea BBC Panorama că: "Ministerul Apărării nu a avut nicio intenţie să inculpe vreun militar, indiferent de rang, decât dacă era absolut necesar, şi nu ar fi putut scăpa din această situaţie".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

 

 

Taguri:
m.britanie,
trupe,
crime

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici