Guvernul sirian a aprobat ca ONU să trimită ajutoare umanitare în 19 oraşe asediate: "Este prematur să vorbească de lansarea unei noi serii de negocieri de pace"

Guvernul sirian şi-a exprimat acordul ca ONU să trimită convoaie umanitare în 19 oraşe aflate sub asediu până la finalul lunii iunie, a anunţat joi trimisul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, potrivit publicaţiei Le Figaro.

547 afișări
Imaginea articolului Guvernul sirian a aprobat ca ONU să trimită ajutoare umanitare în 19 oraşe asediate: "Este prematur să vorbească de lansarea unei noi serii de negocieri de pace"

Guvernul sirian a aprobat ca ONU să trimită ajutoare umanitare în 19 oraşe asediate

"Am obţinut o autorizaţie din partea guvernului din Siria pentru (a trimite ajutoare umanitare în) 19 zone asediate", a declarat delegatul ONU la o conferinţă în Geneva pe tema asistenţei umanitare în Siria.

Astfel de aprobări au mai fost emise de guvernul de la Damasc, dar au fost ulterior retrase, fiind invocate motive de securitate, pentru a nu permite infiltrarea sau ieşirea opozanţilor regimului Bashar al-Asad din respectivele zone în care s-a aprobat accesul convoaielor umanitare.

De Mistura a declarat în cadrul aceleaşi conferinţe că este prematur să vorbească de lansarea unei noi serii de negocieri de pace între guvernul sirian şi rebeli în condiţiile de instabilitate actuală din ţară, dar a dat asigurări că ONU intenţionează să reia cât mai repede această serie de discuţii, potrivit Sputnik.

În urmă cu două săptămâni, un oficial ONU a anunţat că aproximativ 600.000 de civili se află în stare de asediu în Siria pe fondul confruntărilor armate dintre forţele regimului Assad şi grupările insurgente, în pofida armistiţiului parţial din ţară, cei mai mulţi fiind asediaţi de armata siriană.Dintre cei 592.700 de locuitori aflaţi sub asediu, o majoritate covârşitoare (452.700) se află în această situaţie din cauza armatei siriene în periferiile rurale ale capitalei Damasc pe care încearcă să le recâştige de la rebeli.

Din 27 februarie, un armistiţiu parţial este în vigoare în Siria, dar nu este valabil şi în cazul organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Nusra, afiliată Al-Qaida.

Siria se confruntă din martie 2011 cu un conflict între forţele regimului Bashar al-Assad şi grupări rebele, printre care se află şi organizaţii teroriste precum Stat Islamic. Potrivit unui raport realizat de Centrul Sirian pentru Studii Politice, prezentat la începutul lunii februarie, circa 470.000 de persoane au murit în acest conflict, peste 1,9 milioane au fost rănite şi 45% dintre locuitori (peste 10,5 milioane) şi-au părăsit locuinţele, mutându-se în alte zone ale ţării sau emigrând.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici