Guvernul sirian a ignorat în 2015 majoritatea ofertelor ONU de ajutor umanitar pentru populaţie: "Această lipsă de acţiune este inacceptabilă"

Guvernul sirian a ignorat în 2015 majoritatea cererilor ONU de a aproba livrarea de ajutor umanitar pentru cele 4,6 milioane de persoane din zone aflate sub asediu şi numai 620.000 au primit ajutor, a declarat miercuri coordonatorul ONU pentru asistenţă umanitară, citat de Reuters în pagina online.

2132 afișări
Imaginea articolului Guvernul sirian a ignorat în 2015 majoritatea ofertelor ONU de ajutor umanitar pentru populaţie: "Această lipsă de acţiune este inacceptabilă"

Guvernul sirian a ignorat în 2015 majoritatea ofertelor ONU de ajutor umanitar pentru populaţie: "Această lipsă de acţiune este inacceptabilă" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Stephen O'Brien a informat Consiliul de Securitate că, anul trecut, ONU a transmis 113 solicitări Guvernului sirian de a aproba convoaie umanitare, dar numai 10 la sută dintre acestea au primit permisiunea de a livra ajutoare.

Alte 10 la sută au primit acordul în principiu al Guvernului sirian, dar nu au putut continua din cauza lipsei aprobării finale sau lipsei securităţii, în timp ce ONU a amânat alte 3 la sută din cauza lipsei securităţii.

O'Brien a precizat că restul de 75 la sută dintre cererile de acordare a asistenţei umanitare au rămas fără răspuns.

"Această lipsă de acţiune este inacceptabilă", a afirmat el. "Impactul pe teren este tangibil: în 2013, am ajuns la circa 2,9 milioane de persoane prin mecanismul convoaielor inter-agenţii, dar numai 620.000" în 2015, a precizat oficialul ONU.

ONU a apreciat că, în total, 13,5 milioane de persoane din Siria au nevoie de ajutor umanitar, faţă de 1,3 milioane în 2014.

"Chiar şi după agravarea situaţiei şi a provocărilor continue privind accesul, angajaţii umanitari din Siria rămân în continuare şi livrează ajutor, adesea cu mari riscuri personale", a afirmat O'Brien.

El a precizat că în 2015 aproape 6 milioane de persoane au primit mâncare lunar, aproape 16 milioane au primit asistenţă medicală, 6,7 milioane au primit sprijin privind asigurarea apei şi produselor de igienă, iar 4,8 milioane au primit bunuri de bază pentru gospodărie.

"Daţi-mi voie să fiu clar: suferinţa continuă a oamenilor din Siria nu este vina organizaţiilor şi personalului umanitar", a subiniat O'Brien. "Este eşecul ambelor părţi şi al comunităţii internaţionale, care au permis acestui conflict să dureze prea mult", a adăugat el.

Războiul civil a fost declanşat de reprimarea violentă de către forţele siriene a unei mişcări pro-democraţie, la începutul lui 2011. Militanţii grupării Stat Islamic au profitat de haos pentru a ocupa teritorii în Siria şi Irak, iar circa 4,3 milioane de sirieni au fugit din ţară. Potrivit ONU, cel puţin 250.000 de persoane au fost ucise.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici