Guvernul Spaniei a dizolvat Executivul şi Parlamentul regiunii Catalonia

Guvernul Spaniei a decis dizolvarea Executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, şi a Parlamentului regional, a anunţat vineri seară premierul spaniol, Mariano Rajoy, precizând că au fost luate măsuri pentru preluarea controlului direct asupra regiunii separatiste.

700 afișări
Imaginea articolului Guvernul Spaniei a dizolvat Executivul şi Parlamentul regiunii Catalonia

Guvernul Spaniei a dizolvat Executivul regiunii Catalonia

"Trăim o zi tristă. Guvernul Spaniei a adoptat măsuri pentru a evita sechestrarea inadmisibilă a catalanilor şi desprinderea unei părţi a teritoriului Spaniei", a declarat Mariano Rajoy, citat de cotidianul El Pais.

"Primele măsuri sunt următoarele: funcţia de premier al Guvernului catalan, cea de vicepremier şi toate celelalte funcţii guvernamentale regionale au fost desfiinţate", a precizat premierul Spaniei.

De asemenea, Mariano Rajoy a dispus organizarea de alegeri anticipate în Catalonia: "Am decis să convoc alegeri libere, transparente şi legale cât mai curând posibil. Am sperat că nu vom ajunge niciodată la această situaţie".

Parlamentul Cataloniei a fost dizolvat, iar alegerile regionale anticipate vor avea loc pe 21 decembrie.

Mariano Rajoy a lansat un apel la calm şi a dat asigurări că ordinea constituţională va fi restabilită. "Astăzi este şi o zi de calm şi speranţă pentru spanioli, deoarece s-a demonstrat că statul de drept funcţionează şi avem toate instrumentele de menţinere a ordinii constituţionale", a încheiat Mariano Rajoy.

Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri după-amiază proclamarea independenţei. În replică, Senatul Spaniei a dispus suspendarea autonomiei Cataloniei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici