Guvernul Spaniei îl îndeamnă pe liderul catalan să acţioneze "cu grijă" privind independenţa

Guvernul Spaniei a lansat, miercuri, un apel către liderul catalan Carles Puigdemont să acţioneze "cu grijă" privind independenţa regiunii şi a reiterat avertizarea privind activarea Articolului 155 din Constituţia Spaniei, prin care va fi anulată autonomia guvernului Cataloniei, relatează Reuters.

852 afișări
Imaginea articolului Guvernul Spaniei îl îndeamnă pe liderul catalan să acţioneze "cu grijă" privind independenţa

Guvernul Spaniei îl îndeamnă pe liderul catalan să acţioneze "cu grijă" privind independenţa

"Îi cer lui Puigdemont să acţioneze cu grijă, într-un mod echilibrat, pentru a pune mai întâi interesele tuturor cetăţenilor, atât cei spanioli, cât şi cei catalani", a spus premierul Mariano Rajoy.

Liderul guvernului central de la Madrid a transmis că va acţiona cu prudenţă şi echilibru, iar aplicarea Articolului 155 din Constituţie va fi o măsură de ultimă instanţă, "o decizie pe care guvernul nu ar vrea să o ia, dar ar putea fi forţat".

Rajoy a transmis că suspendarea autonomiei Cataloniei nu va rezolva problemele, fiind semnul unei "erori grave" şi "eşecul politicii şi a dialogului", iar implementarea efectivă a măsurii va fi dificilă.

Vicepremierul Soraya Seenz de Santamaria a avut o poziţie mai categorică şi a transmis că Spania va continua demersurile pentru suspendarea autonomiei Cataloniei dacă liderul regional Carles Puigdemont va confirma proclamarea independenţei.

Şeful guvernului regional catalan Carles Puigdemont a primit termen până joi să renunţe la proclamarea independenţei Cataloniei şi să clarifice situaţia.

Legea adoptată în luna septembrie de către Parlamentul regional al Cataloniei privind organizarea unui referendum de independenţă nu respectă Constituţia Spaniei, a anunţat marţi Curtea Constituţională.

Constituţia spaniolă prevede că ţara este indivizibilă. Potrivit Articolului 155 din Constituţia Spaniei, autorităţile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunţe la intenţiile de independenţă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici