Guvernul spaniol i-a cerut Cataloniei să dezbată subiectul independenţei în Parlamentul Spaniei

Guvernul Spaniei l-a invitat pe şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, să prezinte propunerea privind referendumul de independenţă regională în faţa Parlamentului spaniol, întrucât problema afectează toată Spania şi necesită schimbarea Constituţiei ţării, notează The Associated Press.

1004 afișări
Imaginea articolului Guvernul spaniol i-a cerut Cataloniei să dezbată subiectul independenţei în Parlamentul Spaniei

Guvernul spaniol i-a cerut Cataloniei să dezbată subiectul independenţei în Parlamentul Spaniei (Imagine: AFP)

Vicepremierul Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria, a făcut anunţul ca răspuns la plângerile lui Puigdemont potrivit cărora Spania refuză să discute cererile Guvernului său regional.

Guvernul de la Madrid a precizat că nu poate permite un referendum pentru secesiune, întrucât este neconstituţional. Relaţiile dintre executivul central şi cel al regiunii Catalonia s-au înrăutăţit în ultima perioadă.

Carles Puidgemont urmează să discute despre această problemă luni, în cadrul unei conferinţe private la primăria din Madrid, locul unde au fost declanşate proteste ample privind independenţa regiunii din extremitatea de nord-est a Peninsulei Iberice.

Regiunea autonomă Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu o cincime din Produsul intern brut (PIB) la economia Spaniei.

Carles Puigdemont s-a angajat să conducă regiunea Catalonia spre independenţă până în 2017 cel târziu, aşa cum şi-au exprimat dorinţa 47,8% dintre catalani în alegerile parlamentare regionale din 2016.

În luna aprilie, Curtea Constituţională din Spania a blocat planurile Guvernului regiunii Catalonia de a finanţa un referendum pentru independenţă în septembrie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici