Guvernul spaniol îi va graţia pe cei nouă separatişti catalani condamnaţi pentru încercarea de secesiune din 2017

  • Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat că guvernul va graţia nouă lideri separatişti catalani.
  • Cei nouă au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de secesiune din toamna anului 2017.
  • Sondajele arată că aproximativ 60% dintre spanioli sunt împotriva eliberării politicienilor.
843 afișări
Imaginea articolului Guvernul spaniol îi va graţia pe cei nouă separatişti catalani condamnaţi pentru încercarea de secesiune din 2017
Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni, 21 iunie, la Barcelona, ​​că guvernul său îi va graţia pe cei nouă lideri separatişti catalani, condamnaţi la închisoare între 9 şi 13 ani pentru încercarea de secesiune din toamna anului 2017, informează Reuters.
 
"Sunt convins că eliberarea acestor nouă persoane din închisoare este un mesaj clar de reconciliere. Mâine voi propune Consiliului de Miniştri să acorde iertare celor nouă condamnaţi pentru rolul lor în această încercare de secesiune", a declarat Sanchez la un eveniment din principalul oraş al regiunii, la care au participat aproximativ 300 de membri ai societăţii civile catalane.
 
În timpul discursului, câteva sute de separatişti protestau afară, cerând şi mai multe concesii, iar un membru al audienţei a strigat „Independenţă”.
 
Sondajele arată că aproximativ 60% dintre spanioli sunt împotriva eliberării politicienilor care au fost condamnaţi pentru rolul lor într-un referendum de independenţă neautorizat şi o declaraţie de independenţă de scurtă durată. Madridul a răspuns la acea vreme impunând controlul direct asupra regiunii în perioada 2017-2018.
 
Sanchez îşi propune să atenueze tensiunile din regiunea de nord-est şi să iniţieze negocierile dintre guvernul central şi autorităţile catalane.
 
"Pentru a ajunge la un acord, cineva trebuie să facă primul pas. Guvernul spaniol va face primul pas acum", a mai spus premierul.
 
Şeful guvernului separatist al Cataloniei, Pere Aragones, a declarat săptămâna trecută că graţierile reprezintă un prim pas pentru a începe un dialog, dar le-a considerat insuficiente. El a cerut o amnistie pentru toţi cei implicaţi în evenimentele din 2017, de care ar putea beneficia aproximativ 3.000 de persoane.
 
Fostul premier catalan Carles Puigdemont s-a refugiat în Belgia în octombrie 2017, unde a câştigat un loc de europarlamentar, candidând din această ţară.
 
În martie, Parlamentul European a decis anularea imunităţii lui Puigdemont, în timp ce Spania a cerut extrădarea acestuia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici