Guvernul suedez respinge interzicerea cerşetoriei

Suedia nu va interzice cerşetoria dar va introduce un pachet de măsuri menit să limiteze numărul imigranţilor vulnerabili veniţi din UE, în special din România, pentru a cerşi pe străzile oraşelor suedeze, relatează portalul TheLocal.se.

288 afișări
Imaginea articolului Guvernul suedez respinge interzicerea cerşetoriei

Guvernul suedez respinge interzicerea cerşetoriei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul suedez al Justiţiei şi Imigraţiei, Morgan Johansson, a anunţat miercuri că Guvernul analizează o nouă lege care să le interzică oamenilor să profite de cerşetori, similară legislaţiei menite să pedepsească proxenetismul.

"În prezent nu este interzis să faci bani din exploatarea cerşetorilor", a declarat ministrul suedez. El a exclus o interdicţie mai generală care să împiedice persoanele vulnerabile să ceară bani pe străzile din Suedia, dar a adăugat că sunt trei lucruri pe care Guvernul nu este pregătit să le accepte: "Dacă oamenii care cerşesc sunt folosiţi sau exploataţi, dacă apar spontan sute de tabere pe domeniul public, privat sau municipal şi dacă cei care cerşesc sunt hărţuiţi sau agresaţi".

Johansson a fost însoţit la conferinţa de presă de ministrul Culturii, Alice Bah Kuhnke, şi cel pentru Copii, Bătrâni şi Egalitatea între sexe, Asa Regner.

Regner a declarat că România, de unde vin majoritatea cerşetorilor, ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru numărul mare de imigranţi din ţările scandinave. "Am semnat un acord care se concentrează pe drepturile copiilor şi femeilor şi pe prosperitate. Ceea ce facem în prezent este să reunim un grup de lucru din ambele ţări care să se întâlnească după încheierea verii. După aceea vom veni cu un plan de acţiune concret", a declarat ea.

Opoziţia de centru-dreapta a cerut anterior Guvernului să interzică cerşetoria pe străzile din Suedia şi să ofere municipalităţilor dreptul de a evacua taberele în care s-au instalat mii de imigranţi europeni.

Suedia s-a confruntat cu o creştere a numărului de cerşetori în ultimii ani, un studiu din aprilie sugerând că aproximativ 4.000 de persoane vulnerabile din UE locuiesc în prezent în această ţară, iar multe dintre ele dorm pe străzi.

Numeroase informaţii apărute în presa suedeză sugerează că această creştere este cauzată de faptul că reţele de trafic de persoane aduc etnici romi în Scandinavia. Dar raportul de săptămâna trecută al fundaţiei Fafo a conchis că nu există dovezi care să sugereze că cerşetorii români din Suedia, Danemarca sau Norvegia sunt conduşi de grupări de crimă organizată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici