Haaretz: Romania ar putea achiziţiona sistemul antibalistic israelian Iron Dome / Ţara noastră ar deveni primul stat european care achiziţionează acest sistem

România este interesată foarte mult să achiziţioneze un sistem antibalistic israelian de tip Domul de Fier (Iron Dome), afirmă surse citate de cotidianul Haaretz, după vizita efectuată în Israel de ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

2117 afișări
Imaginea articolului Haaretz: Romania ar putea achiziţiona sistemul antibalistic israelian Iron Dome / Ţara noastră ar deveni primul stat european care achiziţionează acest sistem

Haaretz: Romania ar putea achiziţiona sistemul antibalistic israelian Iron Dome / Ţara noastră ar deveni primul stat european care achiziţionează acest sistem

Dacă se va ajunge la un acord, România, naţiune membră NATO, va deveni primul stat european care achiziţionează acest sistem.

Un singur sistem antibalistic de acest tip costă 150 de milioane de dolari, iar fiecare rachetă 50.000 de dolari.

Până acum, Israelul a vândut în străinătate doar două sisteme de acest tip, Statelor Unite, pentru suma de 373 de milioane de dolari. Washingtonul nu este interesat să achiziţioneze alte sisteme de acest tip. Conform unor informaţii neconfirmate oficial, şi Azerbaidjanul a cumpărat un astfel de sistem, iar alte ţări - Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia şi Cehia - au achiziţionat doar radare.

Chiar dacă sistemul balistic este produs de industria militară israeliană, proiectul este dezvoltat în comun cu Statele Unite, astfel că orice contract de vânzare trebuie aprobat oficial de Washington.

Într-un interviu acordat cotidianului Haaretz, Vasile Dîncu a refuzat să discute specific despre sistemul Domul de Fier (Iron Dome), dar a declarat că vrea "îmbunătăţirea cooperării militare şi în materie de securitate cu Israelul în multe domenii".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici