Hackeri, inclusiv români, au atacat calculatoarele birourilor ONU de la Geneva şi Viena

O reţea de hackeri sofisticaţi, printre care se numără şi români, s-au infiltrat în calculatoarele birourilor ONU de la Geneva şi Viena într-o operaţiune aparentă de spionaj, iar identitatea acestora şi amploarea datelor obţinute nu sunt clare, relatează agenţia Associated Press.

1008 afișări
Imaginea articolului Hackeri, inclusiv români, au atacat calculatoarele birourilor ONU de la Geneva şi Viena

Hackeri, inclusiv români, au atacat calculatoarele birourilor ONU de la Geneva şi Viena

Un document intern confidenţial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, obţinut de Associated Press, spune că zeci de servere au fost compromise inclusiv în cadrul biroului pentru Drepturile Omului, care colectează date sensibile.

De asemenea, raportul menţionează o serie de adrese IP din România care ar fi putut fi utilizate pentru etapa de infiltrare, iar Williams a spus că una dintre aceste adrese ar avea un istoric de găzduire de malware.

Întrebat despre raport, un oficial al ONU a declarat pentru AP că atacul cibernetic pare unul „sofisticat” şi că amploarea daunelor este neclară, în special în ceea ce priveşte informaţiile personale, secrete sau compromiţătoare care ar fi putut fi furate. Funcţionarul, care a preferat să-şi păstreze anonimatul pentru a putea să vorbească liber despre episod, a spus că sistemele au fost de atunci consolidate.

Nivelul de îndemânare a fost atât de ridicat încât este posibil ca un actor susţinut de stat să fi fost în spatele acestui atac, a spus oficialul.

„Este ca şi cum cineva s-ar fi plimbat pe nisip şi ar fi acoperit urmele cu o mătură. Nu există nici măcar urmă de curăţare", a afirmat expertul.

Cu toate acestea, au existat relatări contradictorii cu privire la gravitatea atacului.

„Am fost atacaţi. Ne confruntăm cu încercări zilnice de a intra în sistemele noastre de calculatoare. De data aceasta, au reuşit, dar nu au ajuns foarte departe. Nimic confidenţial nu a fost compromis", a declarat purtătorul de cuvânt al biroului ONU pentru Drepturile Omului, Rupert Colville.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici