Hackerii pot sustrage informaţii din calculatoare care nu sunt conectate la Internet

Hackerii pot sustrage informaţii stocate pe reţele care nu sunt conectate la Internet, prin intermediul unui virus care poate reprograma computerele să transmită date spre un telefon situat în afara camerei în care se află acestea, arată cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Israel.

546 afișări
Imaginea articolului Hackerii pot sustrage informaţii din calculatoare care nu sunt conectate la Internet

Hackerii pot sustrage informaţii din calculatoare care nu sunt conectate la Internet (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Odată ce computerul este infectat cu un anumit tip de virus, hackerii îl pot reprograma pentru ca acesta să transmită informaţii care pot fi recuperate apoi dintr-un telefon mobil care nu se află în aceeaşi cameră, relatează Bloomberg, în pagina electronică.

"Scenariul este să ajungi la o instalaţie sigură şi să îţi laşi telefonul la intrare", a declarat Dudu Mimram, expert în tehnologie în cadrul laboratorului de apărare cibernetică al universităţii. "Virusul va trimite date pe telefonul tău", a explicat el.

Înainte de a sustrage informaţiile, virusul trebuie introdus în computer. Aceasta presupune probabil găsirea unei persoane cu acces fizic la computere care, conştient sau nu, să introducă un stick USB infectat. Programul malware poate determina computerul să transmită semnale care pot fi captate de un dispozitiv mobil din apropiere. Semnalele sunt transmise prin frecvenţă radio FM, pe care multe telefoane moderne o pot recepta.

Echipamentele medicale computerizate, apărarea şi sistemele de infrastructură vitală sunt izolate de obicei de Internet, iar avertismentul cercetătorilor de la Universitatea Ben-Gurion a provocat dezbateri în rândul experţilor în securitatea cibernetică în legătură cu eficienţa reţelelor separate fizic de alte reţele.

Cercetătorii lucrează acum la o modalitate de a diminua efectele unei astfel de lacune. Ei vor să găsească o modalitate de protecţie împotriva atacurilor alta decât stocarea echipamentului în încăperi metalice speciale sau construirea unor pereţi suficient de groşi pentru a ecrana frecvenţele radio şi a bloca transmisiunile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici