Hamid Karzai cere desfiinţarea echipelor de reconstrucţie provinciale ale NATO

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a cerut duminică, pentru prima oară, desfiinţarea rapidă a echipelor de reconstrucţie provinciale ale NATO, relatează New York Times, în ediţia electronică.

38 afișări
Imaginea articolului Hamid Karzai cere desfiinţarea echipelor de reconstrucţie provinciale ale NATO

Hamid Karzai cere desfiinţarea echipelor de reconstrucţie provinciale ale NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În faţa unei audienţe formate din miniştri de Externe şi experţi militari participanţi la Conferinţa anuală de Securitate de la Munchen, Karzai a repetat şi solicitarea adresată Guvernelor aliate, de a nu mai folosi companii private de securitate, afirmând că acestea, ca şi echipele de reconstrucţie civile şi militare, reprezintă un obstacol în faţa extinderii autorităţii Guvernului central pe teritoriul ţării.

Preşedintele afgan a făcut aceste afirmaţii inclusiv în faţa amiralului James G. Stavridis, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa.

Ţări donatoare şi din cadrul coaliţiei finanţează echipele de reconstrucţie în mod direct, nu prin intermediul Guvernului afgan, din cauza preocupărilor legate de corupţia din această ţară.

Echipele de reconstrucţie au fost înfiinţate în urmă cu câţiva ani de forţele NATO, cu scopul de a asigura securitate ţărilor donatoare şi de a proteja şi populaţia locală, până când Guvernul lui Karzai este în măsură să îşi extindă autoritatea dincolo de capitala Kabul.

În ceea ce priveşte firmele de securitate, ele au fost folosite în special de Statele Unite, spre nemulţumirea Guvernului lui Karzai, deoarece acestea, ca şi echipele de reconstrucţie, funcţionează în afara controlului său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici