Hamid Karzai: Talibanii sunt incapabili să preia puterea în Afganistan

Preşedintele afgan Hamid Karzai a apreciat luni că talibanii nu pot prelua puterea în Afganistan, nici chiar după retragerea trupelor străine, la sfârşitul lui 2014.

200 afișări
Imaginea articolului Hamid Karzai: Talibanii sunt incapabili să preia puterea în Afganistan

Hamid Karzai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat de postul de televiziune american CNN în cadrul summitului NATO de la Chicago (Illinois, nordul Statelor Unite), Karzai a recunoscut că rebelii afgani au în continuare "capacitatea de a lansa atacuri, de a amplasa mine artizanale şi de a comite atentate sinucigaşe".

"Dar să preia puterea pentru a reveni la ce era înainte? Nu", a răspuns preşedintele afgan. "Afganistanul a avansat şi Afganistanul se va apăra. Iar poporul afgan nu va permite ca progresul pe care l-am obţinut să fie pierdut", a declarat el.

Karzai, care a fost invitat la summitul NATO şi a avut duminică o întrevedere cu omologul său american Barack Obama, a afirmat cu această ocazie că ţara sa nu va mai fi o "povară" după 2014, când forţele afgane vor fi pe deplin responsabile de securitatea naţională.

Întrebat despre prezenţa în Pakistan a reţelei rebele Haqqani, care lansează atacuri pe teritoriul afgan, Karzai a dat asigurări că va discuta pe această temă cu premierul pakistanez Yousuf Raza Gilani, care va merge la Kabul într-o săptămână.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici