Hammarberg publică, luni, un comentariu despre presupuse centre CIA din România

Thomas Hammarberg, comisarul CoE pentru Drepturile Omului, va publica, luni, un nou comentariu în care va face referire la presupuse locuri de detenţie secretă din anumite state europene, printre care şi România.

175 afișări
Imaginea articolului Hammarberg publică, luni, un comentariu despre presupuse centre CIA din România

Hammarberg publică, luni, un comentariu despre presupuse centre CIA din România

Într-un comunicat publicat joi, Hammarberg a denunţat "delictele" comise de state europene în campania de combatere a terorismului lansată după 11 septembrie 2001, referindu-se la colaborarea cu CIA pentru transferul suspecţilor de terorism.

Titlul comentariului său de luni va fi, potrivit unor surse europene, "Europenii trebuie să dea socoteală pentru complicitatea în ceea ce priveşte tortura şi detenţiile secrete practicate de CIA".

Documentul va reprezenta un punct de vedere, nu va fi un raport sau o listă, dar el va face referire la ţări precum Lituania, Polonia, România sau altele despre care s-a scris că ar fi găzduit astfel de centre secrete de detenţie.

Thomas Hammarberg, comisarul CoE pentru Drepturile Omului, a denunţat, joi, "delictele" comise de state europene în campania de combatere a terorismului lansată după 11 septembrie 2001, referindu-se la colaborarea cu CIA pentru transferul suspecţilor de terorism.

Într-un comunicat oficial al CoE, comisarul pentru Drepturile Omului a acuzat guverne europene că au ajutat Statele Unite să comită "nenumărate" infracţiuni în ultimi zece ani.

"În încercarea de combatere a delictelor atribuite teroriştilor, au fost comise nenumărate alte delicte în cursul războiului global al SUA împotriva terorismului. Multe dintre aceste delicte au fost acoperite cu grijă şi în mod deliberat. În aceste circumstanţe, este nevoie de o atitudine autocritică inclusiv aici, în Europa", a spus Hammarberg, subliniind că guverne europene au fost complice la strategiile antiteroriste americane, inclusiv la acte de tortură, blocând investigaţiile în cazurile de "transferuri extraordinare" a suspecţilor de terorism.

"Guverne europene au fost complice la strategiile antiteroriste ale CIA. Au permis, au protejat şi au participat la operaţiuni CIA în care au fost încălcate principii fundalemtale ale sistemelor judiciare şi ale drepturilor omului", a subliniat Hammarberg.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici