Haos la tribunalele britanice. Instanţele lucrează non stop pentru judecarea participanţilor la revolte

Zeci pe persoane cu profiluri foarte diferite, au trecut ziua, dar şi noaptea, pe la bara Tribunalului din Westminster, la Londra, unde sunt judecate pentru furt şi violenţe comise în timpul revoltelor care au avut loc în ultimele zile în Marea Britanie.

906 afișări
Imaginea articolului Haos la tribunalele britanice. Instanţele lucrează non stop pentru judecarea participanţilor la revolte

Haos la tribunalele britanice. Instanţele lucrează non stop pentru judecarea participanţilor la revolte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Situaţia la tribunal este "haotică", avocaţii alergând prin clădire pentru a-şi găsi clienţii, deţinuţi în celule, la subsol, pentru a-i ajuta să înţeleagă acuzaţiile formulate împotriva lor.

O studentă, Natasha Reid, în vârstă de 24 de ani, se prezintă în faţa unui judecător. Ea recunoaşte că a furat un televizor, în valoare de 270 de lire sterline (310 euro), duminică, dintr-un magazin de electrocasnice, în cartierul Enfield, în nordul capitalei britanice.

Cu capul în mâini, ea îşi ascultă avocatul explicând tribunalului că s-a prezentat de bunăvoie, miercuri, la poliţie, autodenunţându-se. "Pur şi simplu nu mai putea dormi după ce a comis acest furt", afirmă avocatul ei.

Judecătorul pronunţă sentinţa: Natasha Reid este eliberată pe cauţiune, până la proces, stabilit la 1 septembrie.

De la izbucnirea violenţelor, sâmbătă, care s-au extins, până miercuri, în mai multe oraşe din Anglia, au fost arestate aproximativ 1.200 de persoane. Pentru a face faţă afluxului mare de înfăţişări, tribunalele din Londra, Birmingham (centru) şi Manchester (nord-vest) lucrează non stop.

Premierul britanic, David Cameron, şi-a exprimat dorinţa ca persoanele implicate în violenţe şi jafuri să fie condamnate la închisoare. Primii doi participanţi la revolte au fost încarceraţi, în noaptea de miercuri spre joi, la Manchester.

Între zecile de persoane care se succed prin Tribunalul din Westminster, numeroase sunt acuzate de furt: un agent imobiliar, un jurnalist liber-profesionist sau o dansatoare, în vârstă de 17 ani, care îşi roade unghiile, nervoasă, pe timpul întregii audieri.

Alţii sunt judecaţi pentru fapte mai grave, cum este cazul unui grup de tineri, prezentaţi unul câte unul în faţa judecătorului, acuzaţi că au comis violenţe în cartierul londonez St John's Wood, marţi.

Potrivit procurorului, aproximativ 50 de participanţi la revolte, cu feţele acoperite de cagule şi măşti, au jefuit două cafenele, în timp ce în interior se aflau clienţi. Ei ar fi încercat, de asemenea, să incendieze localul, cu ajutorul unor şerveţele îmbibate în benzină.

Un student, Maroune Rouhi, în vârstă de 21 de ani, face parte din cele 16 persoane inculpate pentru aceste violenţe.

Dar, potrivit avocatului său, James Kelly, tânărul se afla, pur şi simplu, în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. De fapt, el era în drum spre moschee, după o zi de post, de Ramadan, afirmă Kelly, extenuat de numărul mare de cazuri care-i sunt atribuite. "Se teme că viitorul său este complet compromis", adaugă el.

Însă, judecătorul nu vede lucrurile la fel şi ordonă menţinerea măsurii de arest pentru acest tânăr.

În total, între 50 şi 60 de persoane au fost interogate de Tribunalul din Westminster, în noaptea de miercuri spre joi, potrivit unui avocat, care a solicitat protecţia anonimatului.

"Este foarte neobişnuit, dar este necesar. Aceste cazuri ar fi putut fi abordate ziua, dar acest lucru s-ar fi făcut în detrimentul altor cazuri", a declarat procurorul Lisa Brown, după ce a muncit, în mod excepţional, toată noaptea de marţi spre miercuri, la Tribunalul din Highbury, în nordul Londrei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici