Hassan Rohani a fost reales PREŞEDINTE al Iranului cu 57% dintre voturi - rezultate finale

Preşedintele în exerciţiu al Iranului, Hassan Rohani, este câştigătorul alegerilor prezidenţiale după numărarea a 38,9 milioane de voturi, având un avans de peste şapte milioane de voturi în faţa principalului contracandidat, Ebrahim Raisi, a anunţat televiziunea iraniană de stat, notează Reuters.

373 afișări
Imaginea articolului Hassan Rohani a fost reales PREŞEDINTE al Iranului cu 57% dintre voturi - rezultate finale

Hassan Rohani a fost reales PREŞEDINTE al Iranului (Imagine: Hepta)

Update În mod oficial, 41.220.131 de cetăţeni iranieni au votat în cadrul alegerilor de vineri, ceea ce înseamnă o prezenţă la urne de peste 73%.

Moderatul Hassan Rohani a obţinut 23.549.616 de voturi, adică 57% din numărul total de buletine de vot. Clericul conservator Ebrahim Raisi a înregistrat 15.786.449 de voturi, adică 38,5% din totalul sufragiilor.

Mostafa Mirsalim, fost ministru al Culturii, a primit 478.215 voturi, iar Mostafa Hashemitaba, o figură pro-reformistă care a mai candidat pentru preşedinţie în 2001, a obţinut 215.450 de voturi.

Ministrul iranian de Interne a mai anunţat că 1.190.401 voturi au fost invalidate. Potrivit legii, candidaţii au trei zile să depună contestaţii cu privire la rezultatele alegerilor la Consiliul de Securitate privind Constituţia Iranului. Consiliul, în calitate de organism legislativ suprem al ţării, va valida în cele din urmă rezultatele alegerilor prezidenţiale din Iran.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a mulţumit naţiunii pentru "participarea în masă" la alegerile de vineri. Totodată, candidaţii Mostafa Mirsalim şi Mostafa Hashemitaba l-au felicitat pe Hassan Rohani pentru victorie.

Federica Mogherini, şefa diplomaţiei Uniunii Europene, i-a transmis un mesaj de felicitare preşedintelui iranian Hassan Rohani şi a exprimat disponibilitatea UE pentru discuţii bilaterale cu Republica Islamică.

"Iranienii au luat parte cu entuziasm la viaţa politică a ţării lor. Îl felicit pe preşedintele Hassan Rohani pentru mandatul puternic primit. UE este pregătită să continue eforturile pentru implementarea completă a JCPOA (acordul nuclear dintre Iran şi puterile mondiale), pentru angajare bilaterală cu scopul păcii în regiune şi pentru îndeplinirea aşteptărilor tuturor cetăţenilor iranieni", a spus Mogherini.

De asemenea, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat pe Hassan Rohani pentru victoria convingătoare din alegeri.

"Preşedintele rus Vladimir Putin i-a trimis o telegramă lui Hassan Rohani, prin care l-a felicitat pentru victoria convingătoare din alegerile prezidenţiale iraniene. Preşedintele Rusiei şi-a exprimat disponibilitatea de a dezvolta în continuare parteneriatul ruso-iranian privind probleme bilaterale şi internaţionale, pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii în Orientul Mijlociu şi în lume", se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Ştire Televiziunea de stat Irib l-a felicitat public pe Hassan Rohani pentru obţinerea unui nou mandat de patru ani în fruntea Iranului. Potrivit rezultatelor parţiale, moderatul Rohani a obţinut circa 58% dintre voturi, iar conservatorul Raisi 39%.

Potrivit ministrului iranian de Interne, Rohani a strâns 22,8 milioane de voturi, iar Raisi a primit 15,5 milioane de voturi. Au fost numărate 38,9 milioane de sufragii, în condiţiile în care peste 40 de milioane de iranieni au votat în alegerile de vineri. Astfel, prezenţa la urne ar fi de peste 70%.

Ceilalţi doi candidaţi aflaţi în cursă, Mostafa Mirsalim, fost ministru al Culturii, şi Mostafa Hashemitaba, o figură pro-reformistă care a mai candidat pentru preşedinţie în 2001, au obţinut 455.000, respectiv 210.000 de voturi, potrivit rezultatelor preliminare.

Rezultatele finale ale scrutinului prezidenţial urmează să fie anunţate spre finalul zilei de sâmbătă.

Hassan Rohani, în vârstă de 68 de ani, a fost ales preşedinte al Iranului în anul 2013, obţinând peste 50% din sufragii în primul tur. El a reuşit semnarea acordului Iranului cu marile puteri în domeniul nuclear, după o criză de peste 12 ani. Înţelegerea a permis anularea unora dintre sancţiunile internaţionale impuse regimului de la Teheran.

Clericul Ebrahim Raisi, în vârstă de 56 de ani, este considerat un apropiat al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. Raisi a desfăşurat o campanie populistă, promiţând să lupte împotriva corupţiei şi să îndrepte economia, pentru a oferi ajutoare sociale mai mari pentru cei săraci.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici