Hassan Rohani condamnă "crimele naziste împotriva evreilor". Israelul: Nu este suficient

Preşedintele iranian Hassan Rohani a condamnat marţi, într-un interviu pentru CNN, "crimele pe care naziştii le-au comis împotriva evreilor", o poziţie contrară celei a predecesorului său Mahmoud Ahmadinejad, care a negat Holocaustul. Membri ai Guvernului israelian au apreciat miercuri că o condamnare de către preşedintele iranian a "crimelor naziştilor împotriva evreilor" nu este suficientă, cerându-i să-i dezavueze pe liderii ţării sale care au negat Holocaustul

309 afișări
Imaginea articolului Hassan Rohani condamnă "crimele naziste împotriva evreilor". Israelul: Nu este suficient

Hassan Rohani condamnă "crimele naziste împotriva evreilor" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Orice crimă împotriva umanităţii - inclusiv crimele comise de nazişti împotriva evreilor - este reprobabilă şi condamnabilă", a declarat preşedintele iranian răspunzând unei întrebări despre Holocaust.

"Uciderea unei fiinţe umane este vrednică de dispreţ. Nu contează că este creştin, evreu sau musulman", a subliniat el. "În opinia noastră, este acelaşi lucru", a adăugat liderul iranian.

"Asta nu înseamnă, însă, că dacă naziştii au comis crime împotriva unui grup, acest grup trebuie să confişte pământul altui grup şi să îl ocupe", a adăugat el. "Acesta este un act care trebuie de asemenea condamnat", a subliniat Rohani.

La începutul lui septembrie, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a afirmat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că Iranul condamnă "masacrul evreilor de către nazişti" în al Doilea Război Mondial.

Fostul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad a pus la îndoială realitatea şi amploarea Holocaustului, în ultimii ani, şi a anunţat în numeroase rânduri viitoarea dispariţie a Israelului, atrăgându-şi critici dure din partea comunităţii internaţionale.

Israelul consideră insuficientă condamnarea de către Rohani a "crimelor naziştilor"

"Este adevărat că el (Rohani) nu a negat Holocaustul, dar nu i-a condamnat pe cei care îl neagă, ca predecesorul său sau alţi lideri iranieni", a denunţat, pentru postul public de radio, ministrul însărcinat cu Relaţii Internaţionale Youval Steinitz.

"Unde am ajuns? Este suficient să recunoşti că a avut loc Holocaustul pentru a fi considerat un om luminat, cultivat şi pozitiv?", a declarat pentru postul militar de radio adjunctul ministrului de Externe Zeev Elkin. "Iar liderii spirituali iranieni care au negat Holocaustul sunt în continuare în posturi", a adăugat el.

Înainte de difuzarea interviului cu preşedintele iranian la CNN, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a acuzat pe Rohani că refuză, la fel ca Ahmadinejad, să recunoască Holocaustul ca pe "un fapt istoric" şi a ordonat delegaţiei israeliene să îi boicoteze discursul, marţi, în cadrul Adunării Generale a ONU, la New York.

"Atunci când liderii iranieni vor înceta să nege Holocaustul împotriva poporului evreu şi să îndemne la distrugerea statului (...), delegaţia israeliană va asista la discursurile lor în faţa (membrilor) Adunării Generale" a ONU, a spus Netanyahu.

Când a fost întrebat de postul american de televiziune NBC, joi, dacă crede că Holocaustul este un mit, Rohani a evitat să răspundă. "Eu nu sunt istoric, sunt politician", a spus preşedintele iranian.

La începutul lui septembrie, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a afirmat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că Iranul condamnă "masacrul evreilor de către nazişti" în al Doilea Război Mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici