Hassan Rohani exclude "sută la sută" desfiinţarea instalaţiilor nucleare iraniene

Preşedintele Hassan Rohani a exclus "sută la sută" desfiinţarea instalaţiilor nucleare din Iran, după acordul de la Geneva asupra programului nuclear controversat al Teheranului, într-un interviu pentru cotidianul Financial Times (FT) publicat vineri.

243 afișări
Imaginea articolului Hassan Rohani exclude "sută la sută" desfiinţarea instalaţiilor nucleare iraniene

Hassan Rohani (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

La rândul său, la Viena, reprezentantul iranian în cadrul Agenţiei internaţionale pentru energie atomică (AIEA) Reza Najafi a apreciat că "Perioada de întrerupere timp de şase luni a anumitor activităţi nucleare iraniene prevăzută de acord va începe la sfârşitul lui decembrie sau începutul lui ianuarie".

Întrebat de FT dacă desfiinţarea instalaţiilor nucleare ale ţării sale este "o linie roşie" de netrecut pentru guvernul său, preşedintele iranian a răspuns: "sută la sută".

În acest interviu, Hassan Rohani a sugerat de asemenea că relaţiile între Teheran şi Washington s-ar putea îmbunătăţi în continuare.

"Problemele între Iran şi Statele Unite sunt foarte complicate şi nu pot fi rezolvate într-o perioadă scurtă de timp. În pofida complicaţiilor, a existat o deschidere în aceste o sută de zile, care se mai poate mări", a apreciat el.

Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania compun grupul "5+1" care a negociat acordul istoric încheiat cu Iranul duminică la Geneva.

Acesta deschide calea către şase luni de tranzacţii delicate către obţinerea unui acord "complet".

"Prevedem că vom începe aplicarea măsurilor adoptate de cele două părţi la sfârşitul lui decembrie sau începutul lui ianuarie", a declarat Najafi în timpul reuniunii consiliului de guvernatori ai AIEA.

În schimbul suspendării parţiale a sancţiunilor internaţionale care îi afectează economia, Teheran s-a angajat să pprească îmbogăţirea uraniului la peste cinci la sută timp de şase luni, să suspende construcţia reactorului cu apă grea de la Arak - care ar putea produce plutoniu necesar fabricării unei bombe nucleare - şi să acorde acces sporit inspectorilor internaţionali la locaţiile vizate.

Israelul, care cere desfiinţarea capacităţilor nucleare ale Iranului, a respins acordul de la Geneva.

Iranul este acuzat de occidentali şi Israel că vrea să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea unui program nuclear civil. Teheranul respinge aceste acuzaţii şi afirmă că programul său este în scopuri pur paşnice.

AIEA va juca un rol cheie în verificarea aplicării acestui "plan de acţiune". "Discuţii preliminare" au avut deja loc cu agenţia pe această temă, a declarat Najafi, adăugând că ele vor continua.

Anterior, directorul general al agenţiei ONU Yukiya Amano a recunoscut că instituţia sa nu este pregătită, din cauza, conform acestuia, mijloacelor suficiente, să îndeplinească sarcinile suplimentare prevăzute pentru aceasta de acordul de la Geneva.

"Aceasta necesită o sumă importantă de bani şi (o sporire) a forţei de muncă... Bugetul AIEA este foarte, foarte strâns. Nu cred că vom putea acoperi totalitatea (acestor sarcini suplimentare) cu propriul nostru buget", a declarat el.

Experţii agenţiei trebuie mai ales să inspecteze zilnici locaţiile principale de îmbogăţire a uraniului de la Natanz şi Fordo şi reactorul de apă grea de la Arak. AIEA nu are inspectori staţionaţi în permanenţă în Iran, iar vizitele sunt în general asigurate de echipe de doi inspectori, a precizat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici