Hassan Rohani: Iranul nu negociază cu Congresul american, ci cu marile puteri

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat miercuri că nu va negocia cu aleşi din Statele Unite, ci cu marile puteri, minimalizând astfel posibilitatea unei acţiuni a Congresului american împotriva acordului asupra programului nuclear iranian, relatează Euronews.

506 afișări
Imaginea articolului Hassan Rohani: Iranul nu negociază cu Congresul american, ci cu marile puteri

Hassan Rohani: Iranul nu negociază cu Congresul american, ci cu marile puteri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ţările din cadrul Grupului 5+1, Camera Reprezentanţilor, Senatul american, preşedintele american, Executivul american, toată lumea trebuie să ştie că în lipsa unei stipulări privind anularea sancţiunilor nu va exista un acord", a declarat preşedintele iranian.

"Vrem interacţiune, vrem bunăvoinţă, vrem respect reciproc", a adăugat el.

Hassan Rohani a făcut aceste declaraţii în contextul în care preşedintele american Barack Obama şi Congresul au ajuns la un acord pe tema negocierilor cu Iranul. Potrivit acordului, Obama oferă Congresului dreptul de a respinge orice acord viitor cu Republica Islamică.

Un acord-cadru în vederea acordului final privind programul nuclear iranian a fost obţinut la începutul lui aprilie, în urma unor negocieri-maraton.

Statele Unite, Iranul şi alte cinci mari puteri (Rusia, Franţa, Marea Britanie, China şi Germania) au stabilit pentru 30 iunie termenul-limită în vederea ajungerii la un acord prin care Occidentul să ridice sancţiunile impuse Teheranului în schimbul unor restricţionări ale programului nuclear iranian.

Unii republicani s-au opus acordului, afirmând că Teheranul a beneficiat de prea multe concesii. Ei au insistat întotdeauna că este necesar să aibă un cuvânt de spus, în cazul în care un eventual acord implică anularea unor sancţiuni economice impuse Iranului de către Congres.

Pe de altă parte, o delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a sosit la Teheran. Experţii internaţionali vor să afle mai multe informaţii despre cercetările în domeniul nuclear efectuate de Iran înainte de 2003, în special dacă regimul de la Teheran a încercat să se doteze cu bomba atomică.

Occidentul şi Israelul acuză Iranul că încearcă să fabrice armament nuclear sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici