Hassan Rohani, preşedintele iranian: Obţinerea stabilităţii în Orientul Mijlociu este imposibilă fără ajutorul Iranului

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat luni că nu poate fi obţinută stabilitatea în Orientul Mijlociu fără sprijinul Teheranului şi a răspuns criticilor venite din partea preşedintelui american Donald Trump, care vizitează regiunea în aceste zile, notează agenţia The Associated Press.

374 afișări
Imaginea articolului Hassan Rohani, preşedintele iranian: Obţinerea stabilităţii în Orientul Mijlociu este imposibilă fără ajutorul Iranului

Hassan Rohani, preşedintele iranian: Obţinerea stabilităţii în Orientul Mijlociu este imposibilă fără ajutorul Iranului (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

"Cine poate afirma că stabilitatea în regiune va fi reinstaurată fără ajutorul Iranului? Problema e că americanii nu sunt familiarizaţi cu această regiune. Cei care oferă sfaturi americanilor sunt, din păcate, conducătorii care împing America într-o direcţie greşită sau doar cumpără nişte oameni în America. Iranienii aşteaptă ca guvernul american să fie mai civilizat şi să sperăm că lucrurile se vor linişti. SUA a încercat mai multe abordări împotriva Iranului, dar niciuna nu a funcţionat", a spus Rohani.

Liderul iranian a criticat summitul care a avut loc duminică în Arabia Saudită, fiind de părere că a fost "doar un spectacol", iar vizita lui Donald Trump nu va avea rezultate practice.

"A fost doar o ceremonie lipsită de valoare politică şi practică şi care nu va aduce niciun rezultat. Situaţia terorismului nu poate fi rezolvată dacă oferi bani unor superputeri", a spus Rohani.

Sâmbătă, Hassan Rohani a fost reales preşedinte al Iranului cu 57% dintre voturi. El este de părere că rezultatele arată susţinerea iranienilor pentru democraţie şi interacţiune cu celelalte state.

"Poporul iranian a votat pentru moderaţie şi pentru o economie prosperă, iar locurile de muncă pot fi create doar cu investiţii, care la rândul lor sunt posibile cu ajutorul libertăţii şi a interacţiunii cu statele lumii", a spus Rohani.

Preşedintele Iranului a subliniat că programul balistic va fi continuat, în ciuda opoziţiei Statelor Unite.

"Naţiunea iraniană a decis să fie puternică. Rachetele noastre sunt pentru pace şi apărare. Oficialii americani ar trebui să ştie că oricând vom decide să testăm o rachetă balistică, o vom face fără reţineri şi nu le vom cere permisiunea. Visul SUA de a încheia programul balistic al Iranului nu se va îndeplini niciodată", a spus Hassan Rohani.

Statele Unite au catalogat Iranul drept "un sponsor al terorismului". Potrivit Administraţiei Trump, susţinerea oferită de Iran pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad în războiul civil sirian, pentru rebelii Houthi în războiul civil din Yemen şi pentru mişcarea Hezbollah în Libia a destabilizat Orientul Mijlociu.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici