Hassan Rouhani, preşedintele Iranului: Acordul nuclear nu poate fi renegociat

Hassan Rouhani, preşedintele Iranului, a declarat, vineri, că ţara sa ar putea renunţa la acordul nuclear, dacă acesta nu serveşte interesului naţional al Iranului, adăugând că Teheranul va continua să-şi consolideze capacităţile de apărare, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

2183 afișări
Imaginea articolului Hassan Rouhani, preşedintele Iranului: Acordul nuclear nu poate fi renegociat

Hassan Rouhani, preşedintele Iranului: Acordul nuclear nu poate fi renegociat

Preşedintele iranian a precizat că Teheranul îşi va dubla eforturile pentru a-şi îmbunătăţi capacităţile de apărare, inclusiv a programului balistic iranian, în pofida presiunilor exercitate de SUA.

”Niciun preşedinte nu poate revoca un acord internaţional. Iranul va continua să îl respecte atât timp cât ne serveşte interesele”, a afirmat Rouhani, adăugând că discursul preşedintelui american Donald Trump a fost plin de ”insulte şi acuzaţii false” împotriva iranienilor.

”Naţiunea iraniană nu va ceda niciodată în faţa unei presiuni externe. Acordul cu Iranul nu poate fi renegociat”, a mai spus liderul de la Teheran.

Declaraţiile preşedintelui iranian au fost făcute la câteva ore după ce Donald Trump a afirmat că nu poate confirma respectarea de către Iran a Acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite în acest moment din Tratat, avertizând că acest lucru se poate produce "oricând".

"Nu putem şi nu vom putea certifica respectarea de către Iran a Acordului nuclear, nu putem tolera susţinerea în continuare de către Iran a terorismului, desfăşurarea activităţilor nucleare. Tratatul trebuie modificat astfel încât să fie remediate lacunele care ar putea permite Iranului să fabrice rachete intercontinentale; de asemenea, sunt necesare măsuri suplimentare pentru restricţionarea activităţilor nucleare", a declarat Donald Trump.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici