Helmut Kohl, Bush şi Gorbaciov, reuniţi la Berlin la 20 de ani după căderea Zidului

Helmut Kohl, George Bush şi Mihail Gorbaciov se întâlnesc sâmbătă, la Berlin, pentru a participa la o serie de evenimente dedicate împlinirii a 20 de ani de la Căderea Zidului Berlinului.

141 afișări
Imaginea articolului Helmut Kohl, Bush şi Gorbaciov, reuniţi la Berlin la 20 de ani după căderea Zidului

Gorbaciov şi Helmut Kohl, la o întâlnire cu un an înainte de căderea zidului Berlinului, în 24 octombrie 1988 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul cancelar german Helmut Kohl, în vârstă de 79 de ani, fostul preşedinte american, în vârstă de 85 de ani, şi fostul lider sovietic, în vârstă de 78 de ani, se vor întâlni cu actualul şef al guvernului german, Angela Merkel, pentru a împărtăşi amintiri despre toamna anului 1989, în cursul unei mese rotunde care va avea loc sâmbătă, înaintea celebrării de la 9 noiembrie.

Evenimentul este organizat la Friedrichstadtpalast, în fostul Berlin de Est.

Sâmbătă seara, cei trei foşti lideri vor fi oaspeţii grupului de presă Springer, care editează cotidianul popular Bild şi ziarul conservator Die Welt.

Axel Springer, care şi-a instalat grupul de presă într-o replică a Zidului Berlinului, şi-a pus ziarele în slujba reunificării şi a luptei împotriva comunismului.

Pentru aniversarea propriu-zisă a evenimentului, la 9 noiembrie, Mihail Gorbaciov şi fostul lider al opoziţiei anticomuniste poloneze Lech Walesa vor merge, împreună cu Angela Merkel şi alţi martori ai epocii, la fostul punct de trecere din Bornholmer Strasse, primul care a fost deschis în seara de 9 noiembrie 1989.

"Sărbătoarea Libertăţii" va începe printr-un concert în aer liber al orchestrei Operei din Berlin, sub bagheta dirijorului Daniel Barenboim, desfăşurat la Poarta Brandeburg.

În cursul serii, mii de piese de domino din polistiren, cu o înălţime de 2,5 metri, vor fi dărâmate în mod simbolic, pe o lungime de doi kilometri, în plin centru al capitalei germane. Organizatorii speră ca pe lungimea "zidului" să se strângă sute de mii de spectatori.

La eveniment sunt aşteptaţi premierul britanic Gordon Brown, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi liderul francez, Nicolas Sarkozy. Preşedintele american, Barack Obama, nu va fi prezent, însă va fi reprezentat de secretarul de Stat Hillary Clinton.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici