Hillary Clinton şi Donald Trump îşi consolidează poziţiile după "Super Tuesday"

Democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump au ieşit învingători în şapte dintre cele 11 state care au votat marţi în cadrul alegerilor primare, consolidându-şi poziţiile în perspectiva alegerilor prezidenţiale de la 8 noiembrie, relatează Reuters în pagina electronică.

1321 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton şi Donald Trump îşi consolidează poziţiile după "Super Tuesday"

Hillary Clinton şi Donald Trump îşi consolidează poziţiile după "Super Tuesday" (Imagine: Shutterstock)

În total, 12 state s-au pronunţat în cadrul acestor scrutine - "Super Tuesday" - care atribuie o cincime din numărul total al delegaţilor democraţi şi aproape un sfert din totalul celor republicani la convenţiile celor două partide, prevăzute în această vară. În două dintre ele - Colorado în cazul democraţilor şi Alaska în cazul republicanilor, alegătorii câte unuia singur dintre cele două partide au fost chemaţi să-şi exprime opţiunile.

În tabăra democrată, Hillary Clinton s-a impus în Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Texas şi Virginia. Rivalul ei, Bernie Sanders, s-a impus în schimb în Vermont, unde este senator, şi în alte trei state - Colorado, Minnesota şi Oklahoma.

În tabăra republicană, înainte de anunţarea rezultatelor în caucusul din Alaska, Donald Trump s-a impus în Arkansas, Alabama, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont şi Virginia.

Rivalul său Ted Cruz, a obţinut victorii în Texas - cel mai populat stat american chemat la urne marţi -, al cărui senator este, şi în Oklahoma.

Senatorul Marco Rubio din Florida - favoritul liderilor "Grand Old Party", dar se pare că nu şi al alegătorilor - şi-a salvat onoarea obţinând o victorie în Minnesota - prima de la începutul alegerilor primare.

- Cruz le cere contracandidaţilor să-l susţină, Rubio crede în continuare în şansele sale

Încurajat de cele două noi succese, după cel din deschiderea sezonului alegerilor în Iowa, pe 1 februarie, Cruz i-a îndemnat pe Marco Rubio şi pe alţi doi contracandidaţi republicani - guvernatorul din Ohio John Kasich şi fostul neurochirurg Ben Carson - să se retragă din cursă şi să-l susţină împotriva lui Trunp.

"Suntem singurii care-l putem înfrânge pe Trump şi împiedica ceea ce ar fi un dezastru pentru republicani, conservatori şi ţară", a declarat el la Stafford, la sediul său general de campanie din Texas.

Intervievat de CNN, Rubio a exclus să se retragă, declarându-se convins, din contră, că poate inversa dinamica atunci când se va vota în statele care îi sunt, în opinia sa, mai favorabile şi atunci când alegătorii republicani îşi vor da seama că Trump este un "impostor" - continuându-şi astfel linia de atac de săptămâna trecută.

"Nu putem să desemnăm un candidat care nu condamnă Ku Klux Klan-ul", a subliniat senatorul din Florida, referindu-se la tăcerea magnatului în domeniul imobiliar, în urma unor incidente implicând susţinători ai supremaţiei albilor în timpul unuia dintre ultimele sale mitinguri.

Trump - care a obţinut victorii atât în state conservatoare din Sud, cât şi în state mai moderate din Nord-Est - şi-a confirmat marţi capacitatea de a atrage alegători foarte diferiţi şi şi-a consolidat astfel şansele de a obţine învestitura republicană, în pofida reticenţelor celei mai mari părţi a cadrelor partidului.

Rubio - într-o măsură mai mare decât ultraconservatorul Cruz - este considerat de către republicanii moderaţi drept singurul care ar putea să pună capăt marşului triumfal al newyorkezului, care dispune în prezent de 274 de delegaţi la Convenţia de la Cleveland, în timp ce Cruz a adunat 149, iar Rubio 82.

"Scorurile lui Trump continuă să scadă, stat după stat", a declarat tânărul senator din Florida înaintea anunţării victoriei sale în Minnesota, evocând ca dovadă înfrângerea sa cu un rezultat strâns în Virginia, unde ultimele sondaje îl creditau cu un avans considerabil pe Trump.

Miliardarul iconoclast nu a pierdut ocazia să-i dea replica, atunci când a apărut în faţa presei în statul rivalului său, la Palm Beach. "A fost o marţi (seara) dură pentru Rubio, dar munceşte din greu", l-a ironizat Trump care, în schimb, l-a felicitat călduros pe Cruz pentru victoria din Texas.

El a atacat-o şi pe Clinton, amuzându-se pe seama faptului că a auzit-o spunând într-un discurs că va creşte salariile şi le va îmbunătăţi viaţa americanilor, "ca şi cum n-ar fi aici de ani de zile".

Miliardarul s-a prezentat totodată ca un "unificator" al partidului său, ale cărui elite sunt, de fapt, îngrijorate de candidatura sa.

- Sanders va merge până la capăt

În tabăra democrată, în pofida rezistenţei neaşteptate a lui Sanders, rezultatul alegerilor primare pare să nu provoace vreo îndoială, în contextul în care fostul secretar de Stat beneficiază de o largă rezervă de voturi în rândul populaţiilor afroamericană şi hispanică.

După triumful din acest weekend în South Carolina, Clinton a pornit de pe poziţia de mare favorită în statele din Sud, unde populaţia de culoare este importantă şi unde s-a impus cu un avans zdrobitor.

"Ce Super Tuesday!", a exclamat - cu o voce răguşită după succesiunea de mitinguri la care a participat - fostul secretar de Stat, la Palm Beach, în Florida, unde îşi continuă campania şi unde a atacat din nou sloganul lui Trump - "Make America Great Again" - în timp ce susţinătorii săi scandau "USA, USA!".

"A încerca să împarţi America între «ei» şi «noi» este o greşeală, iar noi nu vom permite acest lucru", a promis ea, denunţând discursuri de o "josnicie fără precedent" ale candidaţilor republicani.

Fosta Primă Doamnă şi senatoare din New York dispune de-acum de 584 de delegaţi, în timp ce Sanders a obţinut 351.

Clinton este considerată deja oponenta lui Trump în alegerile prezidenţiale, însă Sanders a dat asigurări - după succesul pe care l-a obţinut în Vermont şi înainte să fie informat despre celelalte trei victorii de marţi seara - că nu va ieşi din cursă până la final.

"Nu vom câştiga peste tot, este clar, dar îmi încălzeşte sufletul faptul că oamenii care mă cunosc cel mai bine (...) vor să mă vadă la Casa Albă", le-a spus el susţinătorilor săi, la un miting la Essex Junction.

"Această campanie vizează să transforme America, nu doar să aleagă preşedintele", a adăugat Bernie Sanders, denunţând din nou dur comitetele de acţiune politică prin care este finanţată campania candidaţilor ("Super PACs") şi atacându-i inclusiv pe adversarii acestora, pe care i-a acuzat că "distrug democraţia americană".

Alegerile primare continuă sâmbătă, în cinci state, şi anume prin caucusuri democrate şi republicane în Kansas, caucusuri republicane în Kentucky, alegeri primare democrate şi republicane în Louisiana, caucusuri republicane în Maine şi caucusuri democrate în Nebraska.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici