Hillary Clinton vrea o Uniune Europeană "mai puternică" şi solidaritate în cadrul NATO

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, s-a pronunţat miercuri pentru o Uniune Europeană "mai puternică" şi a cerut ţărilor membre NATO să facă mai mult pentru a-şi "împărţi responsabilităţile".

16 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton vrea o Uniune Europeană "mai puternică" şi solidaritate în cadrul NATO

Hillary Clinton vrea o Uniune Europeană "mai puternică" şi solidaritate în cadrul NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite conduse de Barack Obama depun eforturi pentru a-şi consolida relaţiile "bilaterale şi multilaterale" cu Europa, a afirmat ea, într-un discurs la centrul de analiză CFR.

După Tratatul de la Lisabona, "rolul global al UE creşte, fapt care dezvoltă şi schimbă relaţia noastră. Vor exista complicaţii, datorate adaptării noastre la noi actori influenţi, cum este Parlamentul European", a apreciat Clinton.

"Dar acestea sunt dezbateri între prieteni, care vor rămâne secundare în raport cu interesele şi valorile fundamentale pe care le avem în comun", a continuat ea. "Nu există nici o îndoială că o Uniune Europeană mai puternică este un lucru pozitiv pentru America şi pentru întreaga lume", a subliniat Clinton.

Secretarul de Stat s-a referit, în discursul său, şi la NATO, "alianţa cea mai reuşită din lume". Ea a amintit contribuţia acestei alianţe la războiul din Afganistan, făcând în aceaşi timp o aluzie la retragerea trupelor anunţată de mai multe state membre.

Într-un discurs axat pe "rolul conducător al Americii", ea a subliniat că "împărţirea responsabilităţii" este un "principiu central al tuturor alianţelor noastre".

"Noi contribuim cu partea noastră, adesea cea mai mare, dar ne aşteptăm şi ca multe Guverne şi popoare cu care lucrăm (să facă acest lucru)", a spus ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici