Hong Kong: primul condamnat pentru secesionism şi terorism în conformitate cu legea securităţii naţionale

  • Leon Tong Ying-kit, în vârstă de 24 de ani, a rănit trei ofiţeri de poliţie pe 1 iulie 2020, dând peste ei cu motocicleta.
  • Condamnat pentru afişarea unui steag secesionist, el se confruntă posibilitatea închisorii pe viaţă.
  • Presa de la Beijing comentează cu satisfacţie că verdictul creează un precedent judiciar clar: cuvintele „Eliberat” şi „Revoluţie” duc la condamnarea pentru secesionism.
430 afișări
Imaginea articolului Hong Kong: primul condamnat pentru secesionism şi terorism în conformitate cu legea securităţii naţionale

Hong Kong: primul condamnat pentru secesionism şi terorism în conformitate cu legea securităţii naţionale

Se numeşte Leon Tong Ying-kit, are 24 de ani şi este probabil să-şi petreacă restul zilelor în închisoarea din Hong Kong. Tong va fi primul condamnat pentru secesionism şi terorism în temeiul Legii privind securitatea naţională chineză, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2020.

Chiar în acea zi au avut loc demonstraţii şi revolte, iar tânărul chelner de restaurant a participat, făcând curse cu motocicleta în punctele fierbinţi ale protestelor, fluturând în faţa poliţiei un steag negru cu scris alb în chineză şi engleză: „Eliberează Hong Kong, Revoluţia vremurilor noastre”. Apoi, a ajuns în mijlocul unui cordon de agenţi, rănindu-i pe trei dintre aceştia.

Potrivit celor trei judecători selectaţi ad-hoc de către guvern (fără un juriu popular, contrar procedurii judiciare normale a oraşului), cea mai gravă infracţiune a fost „să expună acel steag secesionist cu intenţia de a atrage atenţia presei şi de a incita la separarea Hong Kong din Republica Populară Chineză. Acuzatul era pe deplin conştient de acest lucru”.

Amploarea sentinţei va fi discutată joi. Legea securităţii naţionale prevede închisoarea pe viaţă.

Procuratura nu era sigură că acuzaţia de terorism pentru lovirea cordonului poliţiei în cursa frenetică a motocicletei se menţine. Din acest motiv, a prezentat şi a treia acuzaţie minoră, de „conducere periculoasă”.

Apărarea a susţinut că a fost o greşeală în acele momente entuziasmate: „Tong s-a abătut, a frânat, dar un agent a aruncat scutul asupra lui, distrăgându-l”. Cei trei judecători n-au avut însă milă: „A vrut să lovească ordinea socială apărată de poliţie”.

Dar în centrul procesului, care a durat două săptămâni, s-a aflat interpretarea sloganului scris pe steag. Un profesor universitar de istorie a fost audiat ca expert, analizând cuvintele „eliberaţi” şi „revoluţie”. Profesorul a spus că aceste două cuvinte exprimă o incitare la efectuarea de acte de violenţă, pentru a răsturna controlul Chinei asupra Hong Kong-ului. Prin urmare, secesionism.

Sloganul, fluturat pe sute de steaguri şi scris pe zidurile Hong Kongului în timpul valului mare de proteste anti-guvernamentale şi anti-chineze din 2019, este acum interzis. De la 1 iulie 2020, poliţia oraşului a arestat 117 de oameni suspectaţi de încălcare a securităţii naţionale, oponenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 79 de ani; 64 au fost trimişi în judecată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici