Hosni Mubarak ar putea fi condamnat la moarte prin spânzurare

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, arestat în cadrul unei anchete privind reprimarea violentă a manifestaţiilor, ar putea fi condamnat la o pedeapsă maximă cu spânzurarea, în cazul în care va fi găsit vinovat, a anunţat, vineri, presa oficială.

41 afișări
Imaginea articolului Hosni Mubarak ar putea fi condamnat la moarte prin spânzurare

Hosni Mubarak ar putea fi condamnat la moarte prin spânzurare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mubarak şi cei doi fii ai săi, Gamal şi Alaa, au fost plasaţi, miercuri, în detenţie pentru 15 zile, în cadrul unei anchete judiciare privind reprimarea violentă a mişcării de protest din ianuarie şi februarie, în care au fost ucise 800 de persoane, potrivit unor surse oficiale. Mişcarea s-a încheiat cu îndepărtarea regimului de la putere.

Cotidianul guvernamental Al-Ahram l-a citat, vineri, pe preşedintele Curţii de Apel din Cairo, Zakaria Shalah afirmând că Mubarak ar putea fi executat, în cazul în care este găsit vinovat că a provocat moartea manifestanţilor în mod premeditat.

Shalah a anunţat că mărturia fostului ministru de Interne al lui Hosni Mubarak, Habib al-Adli, care este, la rândul său, anchetat pentru că a ordonat să se tragă asupra protestatarilor, îl va transforma în complice, dacă se confirmă. Al-Adli a declarat că Mubarak i-a ordonat să utilizeze forţa contra manifestanţilor.

"Dacă acest lucru va fi dovedit, el (Mubarak) va primi aceeaşi pedeapsă ca persoana care a condus (reprimarea) şi ar putea fi vorba despre o execuţie, dacă se dovedeşte că manifestanţi paşnici au fost ucişi cu premeditare", a spus el.

În cazul în care nu a existat o premeditare, acesta va fi condamnat la închisoare pe viaţă, a precizat preşedintele Curţii.

Mubarak ar putea fi condamnat la o pedeapsă de trei până la cinci ani, dacă se dovedeşte că, în reprimarea ordonată de acesta, au fost răniţi manifestanţi.

Ancheta ar urma să dureze cel puţin şase luni, a anunţat televiziunea de stat, citând on oficial din cadrul Ministerului Public, iar procesul cel puţin un an, potrivit lui Shalah.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici