Hosni Mubarak nu va mai candida la alegerile prezidenţiale din septembrie - VIDEO

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a declarat că nu va candida pentru un nou mandat în alegerile din septembrie, în cadrul unui discurs susţinut la televiziunea publică, relatează BBC News Online.

54 afișări
Imaginea articolului Hosni Mubarak nu va mai candida la alegerile prezidenţiale din septembrie - VIDEO

Hosni Mubarak nu va mai candida la alegerile prezidenţiale din septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acelaşi discurs, Hosni Mubarak i-a cerut Parlamentului să modifice Constituţia pentru a facilita candidaturile la alegerile prezidenţiale. Mubarak i-a cerut Parlamentului să "dezbată un amendament la articolele 76 şi 77 din Constituţie pentru modificarea condiţiilor privind candidatura la prezidenţiale şi limitarea mandatelor".

Imediat după discursul său, mii de manifestanţi reuniţi în centrul Cairo au cerut din nou plecarea imediată a lui Mubarak.

"O spun cu toată sinceritatea, şi fără să ţin cont de situaţia actuală, nu intenţionez să mă prezint pentru un nou mandat prezidenţial", a declarat preşedintele egiptean.

"Am petrecut destul timp pentru a servi Egiptul şi poporul său", a adăugat el. "Nu am cerut niciodată puterea", a precizat preşedintele egiptean.

Peste un milion de persoane au manifestat marţi în Egipt, pentru a cere plecarea de la putere a preşedintelui Mubarak, potrivit serviciilor de securitate.

Este cea mai importantă mobilizare din cele opt zile de contestare a preşedintelui egiptean.

"Vă vorbesc în condiţii dificile care pun la încercare Egiptul şi poporul său şi care l-ar putea antrena către necunoscut", a adăugat Mubarak, apreciind că ţara are de ales între "haos şi stabilitate".

"Această ţară, am trăit aici, am luptat pentru ea, iar istoria mă va judeca", a adăugat el.

"Prima mea responsabilitate acum este de a aduce securitate şi stabilitate patriei pentru a asigura tranziţia paşnică a puterii", a continuat şeful statului.

Oficial american: Anunţul lui Hosni Mubarak ar putea să nu fie suficient

Anunţul făcut de Hosni Mubarak privind intenţia sa de a nu se mai prezenta la viitoarele alegeri prezidenţiale din Egipt este "important", dar ar putea să nu fie suficient pentru mulţumirea manifestanţilor, a comentat marţi seara un oficial american de rang înalt, contactat de AFP.

"Anunţul preşedintelui (egiptean) este important, dar problema este să ştim dacă acesta va satisface solicitările oamenilor care se află în piaţa Eliberării", a declarat acest oficial sub acoperirea anonimatului.

"Ceea ce este clar este că mişcarea câştigă forţă şi nu se va opri", a continuat această sursă.

Hosni Mubarak vrea să "moară" în Egipt

"Voi muri" în Egipt, a declarat marţi seara preşedintele Hosni Mubarak, contestat puternic de populaţie, anunţând că nu se va mai prezenta pentru un nou mandat prezidenţial, relatează AFP.

Egiptul este ţara "pe care am apărat-o şi în care voi muri", a declarat Mubarak, aflat la putere din 1981, într-o alocuţiune televizată solemnă.

"Această ţară, am trăit aici, am luptat pentru ea, iar istoria mă va judeca", a declarat liderul în vârstă de 82 de ani. La scurt timp după discursul său, televiziunea naţională a difuzat o serie de momente elogioase pentru preşedinte, aflat la conducerea unei ţări cu 80 de milioane de locuitori.

Mobilizarea populară împotriva lui Mubarak a atins o nouă amploare marţi, cu reunirea a peste un milion de persoane în principalele oraşe ale ţării, la apelul opoziţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici