Hugo Chavez îşi anulează o vizită în Cuba de teama unui atac columbian

Preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, şi-a anulat, duminică, o vizită la Havana, unde urma să susţină un discurs, luni, cu ocazia Zilei Naţionale a Cubei, afirmând că o "agresiune" armată împotriva ţării sale din partea Columbiei este "mai probabilă decât oricând".

16 afișări
Imaginea articolului Hugo Chavez îşi anulează o vizită în Cuba de teama unui atac columbian

Hugo Chavez îşi anulează o vizită în Cuba de teama unui atac columbian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chavez, care urma să plece către Cuba duminică, a declarat în cadrul unui miting politic că dispune de "informaţii din partea serviciilor de informaţii" care sugerează că "posibilitatea unei agresiuni armate împotriva teritoriului venezuelan" din partea Columbiei este "mai probabilă decât oricând în toţi aceşti ani".

Venezuela a întrerupt joi relaţiile diplomatice cu Bogota după ce ambasadorul columbian la Organizaţia Statelor Americane (OEA) a prezentat "dovezi" (imagini din satelit, coordonate GPS, fotografii) despre prezenţa a 1.500 de combatanţi columbieni în Venezuela.

Caracas a respins aceste acuzaţii, denunţând un "circ mediatic".

"Refuzăm, am refuzat şi vom refuza mereu posibilitatea ca o forţă de gherilă, o forţă paramilitară sau militară străină să se instaleze pe cel mai mic milimetru pătrat din teritoriul nostru suveran", a declarat Chavez în cadrul unui miting transmis de televiziunea oficială VTV.

Începând de joi, armata venezuelană este în stare de alertă "maximă" în regiunile frontaliere Columbiei.

Chavez a declarat că Venezuela va înceta exporturile de petrol către Statele Unite dacă Washingtonul susţine un atac al Columbiei împotriva ţării sale.

"Dacă va exista o agresiune armată împotriva Venezuelei de pe teritoriul columbian sau dintr-un alt loc, cu susţinerea imperiului yankeu, vom suspenda livările de petrol pentru Statele Unite, chiar dacă vom mânca pietre aici", a declarat el.

Statele Unite sunt destinaţia principală a petrolului venezuelan, chiar dacă firma naţională Petroleos de Venezuela (PDVSA) a mărit recent exporturile către alte ţări cum ar fi India sau China, pentru "diversificarea" pieţelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici