Human Rights Watch: Forţele irakiene de securitate şi miliţiile şiite au executat prizonieri sunniţi

Forţele irakiene de securitate şi miliţiile şiite aliate au executat cel puţin 255 de prizonieri sunniţi, a denunţat vineri ONG-ul Human Rights Watch (HRW), citat de AFP.

709 afișări
Imaginea articolului Human Rights Watch: Forţele irakiene de securitate şi miliţiile şiite au executat prizonieri sunniţi

Human Rights Watch: Forţele irakiene de securitate şi miliţiile şiite au executat prizonieri sunniţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Forţele de securitate irakiene şi miliţiile şiite afiliate Guvernului au executat, se pare, ilegal cel puţin 255 de prizonieri", a anunţat organizaţia cu sediul la New York.

"Aceste execuţii extrajudiciare pot fi considerate crime de război sau crime împotriva umanităţii", a explicat ONG-ul HRW, potrivit căruia ele au fost comise în represalii la masacrele efectuate în acelaşi timp de către insurgenţi, în special de către jihadiştii ultraradicali din cadrul grupării Statul Islamic (SI).

"Împuşcarea prizonierilor constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional", a declarat directorul adjunct al HRW pentru Orientul Mijlociu, Joe Stork.

"În contextul în care lumea denunţă actele atroce (ale insurgenţilor), nu trebuie să închidem ochii în faţa crimelor de natură confesională comise de Guvern şi miliţiile sale", a adăugat HRW.

ONG-ul afirmă că se referă la execuţii comise începând din iunie la Mosul, Tal Afar şi Baquba.

Din 9 iunie, insurgenţi sunniţi conduşi de către jihadişti din cadrul SI au cucerit oraşul Mosul, al doilea al Irakului, şi teritorii vaste din vestul, nordul şi estul ţării.

După debandada din primele zile, trupele guvernamentale încearcă în prezent să respingă ofensiva jihadistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici