Iaţeniuk: Ucraina va răspunde militar oricărei tentative ruse de anexare a estului ţării

Ucraina va răspunde "militar" oricărei tentative ruse de "anexare" a regiunilor proruse din estul ţării, a declarat joi, la Bruxelles, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, citat de site-ul Guvernului.

1828 afișări
Imaginea articolului Iaţeniuk: Ucraina va răspunde militar oricărei tentative ruse de anexare a estului ţării

Arseni Iateniuk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vreau să avertizez în mod oficial Rusia: vom răspunde ferm, inclusiv prin mijloace militare, oricărei tentative de cucerire a Ucrainei, de trecere a frontierei de către trupe ruse sau de anexare a regiunilor din estul (ţării) sau altor (regiuni)", a declarat şeful Guvernului.

El a subliniat că problema alipirii Peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia depăşeşte cu mult cadrul relaţiilor ruso-ucrainene şi i-a îndemnat pe occidentali să "răspundă în mod adecvat".

"Rusia a încălcat dreptul internaţional şi a subminat regimul neproliferării nucleare. Rusia a comis un jaf armat asupra unei ţări vecine independente. Occidentul este necesar să răspundă în mod adecvat", a adăugat el.

Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie au devenit garante ale integrităţii teritoriale a Ucrainei în 1994, când fosta republică sovietică a renunţat la arsenalul nuclear.

"Este necesar ca toată lumea să înţeleagă că există un preţ de plătit pentru stabilitate în zonă. Există două mijloace: fie victimele, fie euro şi dolarii", a subliniat el, părând că se referă la sancţiuni economice vizând Moscova.

"Este mai bine să sacrificăm euro şi dolari decât să plângem mii de morţi într-un război sângeros", a adăugat Iaţeniuk.

"Sper ca partenerii noştri europeni să înţeleagă acest lucru. După, va fi prea târziu pentru utilizarea altui tip de sancţiuni", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici