Igor Dodon: Instituţia prezidenţială este singura instituţie de stat care are legitimitate deplină

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că instituţia prezidenţială este singura instituţie de stat care dispune de legitimitate deplină, în cadrul prezentării unui raport la un an de mandat, potrivit unui comunicat al administraţiei prezidenţiale de la Chişinău.

254 afișări
Imaginea articolului Igor Dodon: Instituţia prezidenţială este singura instituţie de stat care are legitimitate deplină

Igor Dodon: Instituţia prezidenţială este singura instituţie de stat care are legitimitate deplină

"Preşedintele Republicii Moldova, în prezent, este singura persoană, iar instituţia prezidenţială singura instituţie de stat, care dispun nu doar de legalitate, ci şi de legitimitate deplină. A fost un an destul de dificil pentru ţară, cu multiple rezultate, dar şi conflicte instituţionale. Guvernarea democrată a eşuat în creşterea economică şi n-a reuşit nici să asigure un echilibru în societate", a precizat Dodon.

Preşedintele moldovean a acuzat Partidul Democrat că a încercat să preia controlul asupra instituţiei prezidenţiale.

"Conflictele instituţionale, generate de dorinţa majorităţii parlamentare de a impune viziunea proprie privitor la mai multe subiecte de ordin intern sau extern, de dorinţa şi insistenţa Partidului Democrat de a prelua controlul asupra instituţiei prezidenţiale, din cauza fricii continue faţă de un Preşedinte ales de popor, au dus la diverse încercări de a restrînge împuternicirile Preşedintelui. Au blocat iniţiativa mea de referendum naţional, au ameninţat cu impeachmentul, dar au înţeles că vor pierde şi au renunţat la idee. Pentru că nu au reuşit să mă domine politic, guvernarea a recurs la instrumentele sale juridice. Am fost cu toţii martori cum democraţii au făcut tot posibilul pentru a tăia din atribuţiile şefului statului, iar Curtea Constituţională a avut un rol de simplu instrument juridic", a mai spus Dodon.

Igor Dodon susţine că a avut un rol decisiv în deblocarea relaţiilor bilaterale cu Rusia, acordând o mare importanţă acestui subiect în cadrul raportului anual.

"Prin aceste acţiuni împotriva Preşedintelui, Guvernarea a creat şi mai multă incertitudine şi nemulţumire în societate. Frica lor politică faţă de Preşedinte a fost suplimentată de frica geopolitică, faţă de Federaţia Rusă. A trebuit să depun, personal, eforturi considerabile, ca politica rusofobă a guvernării să nu dăuneze iremediabil relaţiilor noastre cu Federaţia Rusă. Eu consider că mi-a reuşit această misiune deloc uşoară. Am reuşit să deblochez exporturile spre Rusia, am obţinut condiţii de lucru în Rusia pentru sute de mii de muncitori moldoveni, am lansat un proces eficient de negocieri cu regiunea transnistreană, care deja a dat roade. Vă spun cu toată fermitatea, dacă nu interveneam personal la nivel înalt, politica rusofobă a guvernării ar fi avut urmări grave greu de estimat în plan economic şi social", a precizat Dodon.

Preşedintele Republicii Moldova consideră că, potrivit sondajelor, "majoritatea cetăţenilor doresc menţinerea bunelor relaţii cu Rusia, vor păstrarea neutralităţii şi categoric nu acceptă aderarea la NATO, majoritatea absolută a cetăţenilor se consideră moldoveni, vor predarea disciplinei Istoria Moldovei în şcoli, pledează pentru păstrarea statalităţii moldoveneşti, doresc relaţii asimetrice cu UE".

Igor Dodon a preluat în mod oficial mandatul de şef al statului la 23 decembrie 2016. El a câştigat turul doi al scrutinului prezidenţial din 30 noiembrie 2016 cu 52% dintre voturi, în timp ce Maia Sandu a strâns 48 la sută dintre sufragii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici