Igor Dodon: Unionismul este cel mai grav factor destabilizator în Republica Moldova

Preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat că unionismul este cel mai grav factor destabilizator în Republica Moldova, iar Statele Unite şi România au interesul să menţină conflictul din Transnistria, relatează site-urile Agora.md şi Radio Europa Liberă.

896 afișări
Imaginea articolului Igor Dodon: Unionismul este cel mai grav factor destabilizator în Republica Moldova

Igor Dodon: Unionismul este cel mai grav factor destabilizator în Republica Moldova (Imagine: Hepta)

"Unionismul este astăzi cel mai grav factor destabilizator în Republica Moldova. Această ideologie antistatală poate cauza conflicte sociale, etnice şi poate genera tendinţe separatiste, în caz că unionismul va deveni un curent promovat oficial", a spus Igor Dodon într-un interviu pentru IPN.

Preşedintele moldovean susţine că poporul Republicii Moldova este împotriva unirii cu alt stat şi că va depune eforturi pentru a contracara orice tentativă în acest sens.

"Condamn în cel mai categoric mod intenţia de lichidare a statalităţii Republicii Moldova, indiferent de unde vine aceasta, din interior sau din exteriorul ţării. Tot felul de grupări, susţinute şi finanţate în special din afara ţării, s-au activat în ultima perioadă, deşi activitatea acestora, reiterez, este una anticonstituţională. Cel mai grav este că aceste grupări, dar şi ideile pe care le împărtăşesc, sunt reprezentate şi în instituţiile statului, inclusiv în Parlamentul Republicii Moldova şi Curtea Constituţională", a mai spus Dodon.

Într-un interviu pentru agenţia de ştiri Tass, Igor Dodon şi-a intensificat criticile la adresa Statelor Unite şi României, acuzându-le că au interesul să reaprindă sau cel puţin să menţină conflictul transnistrean ca să şicaneze Rusia sau, în cazul României, în scopuri unioniste.

"Cineva de peste Ocean, pentru a provoca Rusia, ar vrea să creeze o zonă de destabilizare pe Nistru. Majoritatea parlamentară şi Guvernul acţionează în dezacord cu ceea ce doresc cetăţenii. Relaţiile economice şi de prietenie cu Rusia au fost grav deteriorate, există semnale foarte serioase că se tensionează situaţia pe Nistru, este agresiv promovat unionismul şi predat românismul în şcoli, prin dezrădăcinarea identităţii noastre moldoveneşti, iar plata pentru miliardul furat este pusă pe seama cetăţenilor", a declarat preşedintele moldovean.

Igor Dodon a mai spus că România împiedică activ eforturile de rezolvare a conflictului transnistrean, pentru că o Moldova reunificată ar pune capăt planurilor Bucureştiului de a "anexa" ţara vecină.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici