Igor Dodon: Uniunea Europeană nu este preocupată de soarta Republicii Moldova

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a declarat, luni, că Uniunea Europeană nu este preocupată de soarta Republicii Moldova, adăugând că guvernele proeuropene care au fost la putere la Chişinău au ”mimat” că urmăresc integrarea europeană a ţării, relatează Unimedia.info.

1059 afișări
Imaginea articolului Igor Dodon: Uniunea Europeană nu este preocupată de soarta Republicii Moldova

Declaraţiile liderului de la Chişinău au fost făcute la trei zile după încheierea summitului Parteneriatului Estic, ce a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles.

”Summitul Parteneriatului Estic a confirmat că dosarul Republica Moldova se află în cel mai jos sertar al preocupărilor Europei. Dezamăgirea europenilor faţă de Chişinău e constantă, iar şansele Moldovei de a se integra în UE sunt aproape egale cu zero pentru următoarele decenii. Se adevereşte că până acum guvernările pro-europene au promovat o geopolitică a iluziilor. Dacă perspectivele integrării în UE lipsesc, înţelegem că guvernarea de la Chişinău utilizează retorica sa geopolitică antirusească nu atât pentru a deveni atractivă pentru Occident, că nu este, ci pentru a-şi crea un fundal ideologic favorabil pe intern, din considerente politice şi electorale”, se arată într-un comunicat emis de Igor Dodon.

Dodon susţine că retorica şi geopolitica cu caracter antirus este nejustificată şi complet inutilă pentru relaţiile cu Occidentul şi este extrem de nocivă pentru dezvoltarea socială şi economică a Republicii Moldova, deoarece creează dezbinare etnică şi socială internă, prejudiciază bunele relaţii cu partenerii din Est, în special cu Rusia.

”În ultimii ani, cetăţenii Republicii Moldova au fost supuşi unei campanii de manipulare masive, scopul căreia era şi este de a demonstra că aderarea la Uniunea Europeană este nu doar un obiectiv realizabil, ci şi că se va produce într-un viitor apropiat. Şi aceste manipulări se făceau şi se fac pe fondul gravelor probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar şi a mesajelor clare venite de la Bruxelles că UE nu intenţionează să se extindă. Mai mult decât atât, printr-o retorică pro-europeană falsă, cei ce au condus şi mai conduc încă Republica Moldova încercau să ascundă o realitate tristă - că starea de lucruri se degrada şi se degradează continuu, că în fiecare zi Moldova se îndepărtează tot mai mult de standardele spre care oficial înaintează, iar factorii de decizie de la Bruxelles atenţionau şi atenţionează constant asupra acestei situaţii deplorabile”, a adăugat Dodon.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici