Ikea retrage tarte posibil contaminate cu materii fecale din restaurante aflate în 23 de ţări

Gigantul suedez în domeniul mobilierului Ikea a anunţat marţi că retrage din restaurantele sale aflate în 23 de ţări tarte pe care autorităţile sanitare chineze au găsit bacterii ce atestă, în general, o contaminare cu fecale.

3073 afișări
Imaginea articolului Ikea retrage tarte posibil contaminate cu materii fecale din restaurante aflate în 23 de ţări

Ikea retrage tarte posibil contaminate cu materii fecale din restaurante aflate în 23 de ţări (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Ikea a declarat pentru AFP că a adoptat această decizie după ce vameşii chinezi au distrus aproximativ 1.800 de prăjituri cunoscute sub numele de "chokladkrokant" ("crochete de ciocolată", o tartă cu migdale şi ciocolată, cremă de unt şi caramel) interceptate în portul Shanghai, în noiembrie.

Potrivit cotidianului de limbă engleză Shanghai Daily, teste au permis să se stabilească faptul că acestea conţineau "un nivel excesiv de bacterii coliforme".

Aceste bacterii, în mod normal puţin periculoase pentru consumatori, reprezintă, în general, "un indiciu al unei contaminări fecale, chiar dacă nu întotdeauna", a explicat pentru AFP Mats Lindblad, un microbiolog din cadrul Autorităţii suedeze pentru securitate alimentară.

Tartele retrase au fost fabricate de un furnizor suedez, Almondy.

O purtătoare de cuvânt a Ikea, Ylva Magnusson, a subliniat că nivelul concentraţiei bacteriilor nu reprezenta niciun pericol grav la adresa sănătăţii publice.

"Există indicii potrivit cărora nivelurile de bacterii descoperite sunt scăzute, dar va fi necesar, evident, să aflăm cifra exactă şi ceea ce s-a întâmplat", a declarat ea.

La sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie, Ikea a retras de la vânzare, în 25 de ţări, chiftele de carne, după descoperirea de carne de cal în ele, fără să fie menţionată pe etichetă.

Alimentaţia a reprezentat în exerciţiul bugetar 2011-2012 (încheiat la sfârşitul lui august) 4,7% din cifra de afaceri a Ikea, cu vânzări în valoare de 1,3 miliarde de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici