IMAGINI de pe camerele de supraveghere. Agent secret saudit, suspectat de coordonarea complotului în cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi - CNN

Un agent secret saudit şi fost diplomat, Maher Abdulaziz Mutreb, a jucat un "rol central" în aparenta asasinare a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, afirmă surse din cadrul comisiei de investigaţie din Turcia citate de CNN.

6556 afișări
Imaginea articolului IMAGINI de pe camerele de supraveghere. Agent secret saudit, suspectat de coordonarea complotului în cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi - CNN

Agent secret saudit, suspectat de coordonarea complotului în cazul jurnalistului disident - CNN

Potrivit surselor citate, Maher Abdulaziz Mutreb ştia totul despre "complot". Mutreb, care a fost prim-secretar al Ambasadei saudite din Londra şi este considerat colonel în serviciile secrete saudite, are legături strânse cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Mutreb "a coordonat o brigadă de protecţie de elită în cadrul Gărzii regale saudite pentru securitatea personală a prinţului moştenitor", a declarat o sursă citată de CNN.

Maher Mutreb a apărut în fotografii alături de prinţul Mohammed bin Salman în cursul vizitei pe care acesta a efectuat-o în Statele Unite anul acesta.

Mai mulţi oficiali americani au declarat pentru CNN că orice operaţiune care ar fi implicat membri ai anturajului prinţului moştenitor saudit nu ar fi putut derula fără implicarea directă a lui Maher Mutreb.

Un ziar turc a difuzat joi imagini de pe camerele de supraveghere în care pare a fi Maher Mutreb, alături de ceilalţi 14 membri ai echipei de agenţi care ar fi comis asasinatul în Consulatul saudit din Istanbul.

Anchetatorii turci continuă să caute probe în ancheta privind dispariţia lui Jamal Khashoggi, pe fondul speculaţiilor că indivizii care l-ar fi asasinat au legături cu oficiali de rang înalt din Arabia Saudită.

Statele Unite trebuie să ofere Arabiei Saudite timp suplimentar pentru a oferi explicaţii despre cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi, a afirmat joi secretarul de Stat american, Mike Pompeo, citat de cotidianul USA Today. Revenit din vizitele efectuate în Turcia şi Arabia Saudită, Mike Pompeo i-a cerut preşedintelui SUA, Donald Trump, să ofere Riyadului "mai mult timp, câteva zile în plus", pentru a oferi clarificări despre dispariţia jurnalistului disident Jamal Khashoggi în Consulatul saudit din oraşul turc Istanbul. Autorităţile turce suspectează că jurnalistul a fost asasinat de serviciile secrete saudite. "Le-am transmis clar saudiţilor că tratăm cu mare seriozitate această problemă. Mi-au dat asigurări că vor efectua o investigaţie completă", a spus Mike Pompeo. Întrebat despre informaţiile potrivit cărora jurnalistul ar fi fost asasinat, şeful diplomaţiei americane a precizat: "Există numeroase versiuni despre ce s-a întâmplat. Vom facilita continuarea procedurilor şi aflarea faptelor".

Jamal Khashoggi era editorialist al cotidianului american The Washington Post şi îl critica frecvent pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici