Imagini RARE din Turkmenistan, una dintre cele mai izolate ţări din lume - GALERIE FOTO

Turkmenistan este considerată una dintre cele mai izolate ţări din lume, alături de Coreea de Nord sau alte ţări din fosta URSS, dreptul la vot, la libera exprimare sau libertatea religioasă fiind supuse unor "restricţii draconice", scrie CNN.

20506 afișări
Imaginea articolului Imagini RARE din Turkmenistan, una dintre cele mai izolate ţări din lume - GALERIE FOTO

Imagini RARE din Turkmenistan, una dintre cele mai izolate ţări din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O echipă a postului american de televiziune CNN a primit acceptul de a realiza un reportaj în capitala acestei ţări, Ashgabat, care este inclusă în Cartea Recordurilor ca fiind oraşul cu cele mai multe construcţii din marmură.

GALERIE FOTO

TITLURILE ZILEI

Potrivit unui raport din 2014 al Human Rights Watch, Turkmenistan "este una dintre cele mai represive ţări din lume". "Această ţară nu permite libertăţi politice, religioase sau pentru mass-media. Apărătorii drepturilor omului sau alţi activişti se confruntă în permanenţă cu represalii din partea guvernului. Guvernul continuă să folosească închisoarea drept instrument pentru opozanţii politici, iar unele mici măsuri denumite reforme în acest domeniu nu pot schimba această realitate", se arată în raport.

Potrivit unui alt raport din 2015 privind libertatea presei, Turkmenistan se situează pe locul 178 din 180 de ţări, în faţa Eritreei şi Coreei de Nord.

CNN scrie că Turkmenistan este o ţară "modelată" de primul lider de după destrămarea URSS, Saparmurat Niyazov. "Acestuia îi plăcea puterea şi sunetul propriului nume. Atât de mult încât şi-a scris ziua de naştere în Coran. De asemenea, el a schimbat zilele săptămânii şi lunile anului cu nume din familia sa. A interzis baletul, circul, bărbile la bărbaţi şi chiar sportul. A construit chiar o statuie a sa, care se învârte după Soare", scrie CNN.

Când Niyazov a decedat în 2006, preşedinţia a fost preluată de Gurbanguly Berdimuhamedov, care a fost descris de presa internaţională ca fiind "suspicios, foarte conservator, mincinos, răzbunător".

Se pare că şi actualul preşedinte Gurbanguly Berdimuhamedov suferă de un cult al personalităţii, în această ţară existând la tot pasul portrete sau statui cu Berdimuhamedov.

Cu toate acestea, Berdimuhamedov a realizat că sportul este un mijloc prin care ţara sa poate atrage investitori şi poate contribui la bunăstarea cetăţenilor săi, astfel încât a început să promoveze activităţile sportive.

Turkmenistan a primit chiar dreptul de a organiza ediţia din 2017 a Jocurilor Asiatice dedicate artelor marţiale, la care vor participa 8000 de sportivi şi oficiali.

Una dintre atracţiile ţării o reprezintă "Poarta spre Iad", un crater cu o deschidere de 70 de metri, care a fost creat în urma unui calcul greşit al oamenilor de ştiinţă ruşi în 1971. Aceştia au forat într-o peşteră şi au dat peste o bulă de gaz. Ei au luat decizia de a-i da foc, crezând că gazul se va evapora repede, însă focul nu s-a mai stins niciodată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici