Imagini TV cu Mandela provoacă nemulţumire în Africa de Sud: "După ce a făcut pentru noi, uite cum îl tratează, ca pe un animal dintr-o grădină zoologică" - VIDEO

Difuzarea unor imagini cu Nelson Mandela, luni seara, de către televiziunea publică, provoacă nemulţumire în Africa de Sud, unde numeroşi sud-africani apreciază drept indecentă prezentarea eroului naţional, în vârstă de 94 de ani, atât de slăbit.

2562 afișări
Imaginea articolului Imagini TV cu Mandela provoacă nemulţumire în Africa de Sud: "După ce a făcut pentru noi, uite cum îl tratează, ca pe un animal dintr-o grădină zoologică" - VIDEO

Imagini TV cu Mandela provoacă nemulţumire în Africa de Sud

Imaginile au fost filmate cu ocazia unei vizite efectuate de către lideri ANC - partidul aflat la putere - la domiciliul lui Nelson Mandela, la Johannesburg, după trei săptămâni de la externarea acestuia. Mandela a fost tratat de penumonie.

Pe reţelele de socializare şi în emisiunile difuzate pe posturile de radio, numeroşi sud-africani au afirmat că s-au simţit ofensaţi să-l vadă astfel expus, pentru mărirea unor lideri ai ANC, pe cel numit respectuos "Madiba".

Unii denunţă contradicţiile aceloraşi lideri, care au impus o cenzură totală în presă pe parcursul spitalizării recente a lui Mandela, refuzând chiar să dezvăluie numele spitalului, cu scopul de a "păstra intimitatea" fostului preşedinte.

În înregistrarea video, Mandela apare aşezat într-un fotoliu, cu picioarele acoperite de o patură şi întinse pe un suport. Chipul său pare de ceară şi nu exprimă nicio emoţie, în timp ce vizitatorii glumesc în jurul lui. La un moment dat, pare să rostească un cuvânt.

Aceste imagini contrazic puternic declaraţiile făcute de către preşedintele Jacob Zuma la sfârşitul vizitei. "El arată foarte bine, am conversat, ne-am strâns mâinile, zâmbeşte", a spus şeful statului sud-african.

Se vede cum eroul naţional îşi închide ochii în timp ce o persoană face o fotografie cu un flash. Ori, întreaga Africă de Sud ştie că ochii lui Mandela sunt de mai mult timp foarte sensibili la flash-uri, medicii oferind recomandări foarte riguroase fotografilor de presă pe parcursul carierei politice, pentru a evita clipirile frecvente.

"ANC şi guvernul nu au încetat niciodată să dea lecţii presei pentru respectarea intimităţii şi demnităţii lui Madiba. Acum se vede cum îl tratează", se revoltă pe Twitter Patrick Conroy, director de ştiri la postul de televiziune privat eNCA.

"A fost trist să vezi aceste imagini cu Madiba", a comentat, la rândul său, John Robbie, prezentatorul unei emsiuni de dimineaţă pentru postul de radio 702.

"După tot ce a făcut acest om pentru noi, iată cum îl tratează. Ca pe un animal dintr-o grădină zoologică. Ruşine nouă", a spus, iritat, Marius van der Walt, un jurnalist al postului de radio Jacaranda FM.

Purtătorul de cuvânt al ANC, Jackson Mthembu, a intervenit, marţi dimineaţa, pentru a-i apăra pe liderii ANC care l-au vizitat pe Mandela. "Noi am vrut să-l împărtăşim pe Madiba în fragilitatea sa (...) pentru a le arăta sud-africanilor şi lumii întregi că el este în continuare cu noi", a declarat el. "Nu mai este un bărbat tânăr, va avea în curând 95 de ani şi apărea ca orice persoană de vârsta sa", a conchis Mthembu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici