Implementarea acordului de pace de la Minsk, posibilă până în 2017 - consilier al lui Barack Obama

Casa Albă pune presiune în vederea implementării acordului de pace dintre Rusia şi Ucraina, înainte ca preşedintele american, Barack Obama, să-şi încheie mandatul în 2017, a declarat joi un consilier pe probleme de securitate, Susan Rice, citată de Reuters.

1224 afișări
Imaginea articolului Implementarea acordului de pace de la Minsk, posibilă până în 2017 - consilier al lui Barack Obama

Implementarea acordului de pace de la Minsk, posibilă până în 2017 - consilier al lui Barack Obama (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Rice, care coordonează politicile extrene de la Casa Albă, susţine că există posibilitatea ca acordul de la Minsk să fie implementat până la finalul acestui an, oficialii americani intensificându-şi în acest sens colaborarea cu omologii lor francezi şi germani, garanţi ai acordului de la Minsk semnat în februarie 2015.

"Este o chestiune care trebuie rezolvată acum şi până la finalul administraţiei (Obama), dacă, în special, ruşii îşi exprimă suficientă voinţă politică", a declarat Rice la un eveniment găzduit de Washington Post. Obama urmează să-şi încheie mandatul pe 20 ianurie 2017.

"Dacă sperăm că ruşii vor să rezolve această chestiune - şi avem câteva motive să credem că vor să facă asta -, avem timpul, motivaţia şi instrumentele necesare pentru a îndeplini acest lucru", a adăugat Rice.

Peste 9.000 de persoane au murit în confruntările dintre rebelii proruşi şi forţele ucrainene izbucnite din aprilie 2014.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au rămas pe poziţii ferme în privinţa sancţiunilor economice impuse Rusiei, solicitând implementarea măsurilor de securitate şi organizarea de reforme electorale de către guvernul de la Kiev în cadrul acordului de la Minsk. Liderii UE urmează să decidă dacă vor prelungi sancţiunile aplicate Rusiei în cadrul unui summit organizat la finalul lunii iunie.

Rice a recunoscut că nu poate garanta îndeplinirea acestui plan, în condiţiile în care timpul rămas la dispoziţie este scurt, subliniind că nu se ştie exact dacă Parlamentul ucrainean va putea ratifica reformele electorale solicitate în cadrul acordului de la Minsk.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici